Augustin Zegrean: „Partidele istorice au blocat referendumul, în `90”

Theodor Paleologu a afirmat, în această seară, la B1 TV, că ar fi gata să renunțe la funcția de Președinte al României, în eventualitatea în care poporul român ar cere revenirea României la monarhie, explicând că situația din țară ar fi arătat „cu totul altfel” dacă schimbarea formei de guvernământ avea loc odată cu ruperea de comunism.

 

 

Cu toate acestea, Theodor Paleologu a explicat că „trebuie să existe motive suficiente pentru a organiza un referendum" în acest sens sau, mai bine zis, „să vedem câtă lume își dorește" un astfel de demers.

Augustin Zegrean, unul dintre scriitorii primei Constituții din România postdecembristă și fost președinte al CCR, a explicat că a propus, în anii '90, demararea unui referendum, prin care oamenii să aleagă între monarhie și republică, dar că demersul a fost blocat de reprezentanții partidelor istorice din Comisia de redactare a legii fundamentale.

„Am propus România - monarhie sau republică? Aceasta era prima întrebare și reprezentanții partidelor istorice ne-au spus că se retrag din Parlament dacă mergem cu această întrebare la referendum. Pentru noi ar fi însemnat un dezastru să plece ei din Parlament. Nu erau mulți, dar erau acolo și era important că sunt", a declarat Augustin Zegrea, la „Dosar de politician".

Cu toate acestea, el a explicat că poporul putea să opteze pentru monarhie, chiar și la referendumul pentru adoptarea primei Constituții din România postdecembristă, în ciuda faptului că întrebarea explicită nu le era adresată.

„Poporul dacă voia monarhie, putea să voteze «nu»" la votul pentru adoptarea legii fundamentale, a explicat Augustin Zegrean.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy