Aşa fentează legea unii români şi nu poartă mască. Prof. Emanoil Ceauşu: „Avem multă şmecherie în ţara asta”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook @Poliția Română
Sursa foto: Facebook @Poliția Română

În plină pandemie COVID-19 şi stare de urgenţă, când cazurile noi de coronavirus se învârt în jurul cifrei de 10.000 zilnic, încă mai sunt oameni care ignoră restricţiile autorităţilor şi nu poartă mască de protecţie.

Măsura lipsei măştii în exterior se sancţionează cu amendă, însă mulţi dintre cei care aleg să nu poarte masca sunt deja pregătiţi să arate poliţiştilor şi documentul justificativ în acest sens, potrivit adevarul.ro.

Nu puţini sunt cei care atunci când sunt văzuţi pe stradă fără mască susţin că au "probleme de respiraţie". Ei pot fenta legea din cauza unor prevederi apărute chiar în ordinul comun al Ministerelor Sănătăţii şi Afacerilor Interne, emis pe 22 mai 2020. 

 

Cum se poate fenta legea din starea de alertă

 

„Pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin", se arată în document. 

Totuşi, stricteţea cu care trebuie respectată reglementarea este redusă serios de conţinutul unei anexe a documentului unde sunt prevăzute cazurile celor care "suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare" şi care pot astfel să circule fără mască. 

 

Dr. Emanoil Ceauşu: Avem multă şmecherie în ţara asta. Cei care se cred peste lege îşi fac rost de un act

 

Medicul Emanoil Ceauşu, expert în boli infecţioase şi tropicale, a explicat că pot exista persoane cu probleme respiratorii care nu pot purta mască, dar, cel mai probabil, pe aceşti oameni nu îi vedem pe stradă sau la cumpărături. 

„Sunt afecţiuni respiratorii incompatibile cu masca, iar oamenii care suferă de acestea beneficiază de adeverinţă de la medic pentru a putea umbla neprotejaţi. Numai că aceşti pacienţi sunt suferinzi şi nu umblă pe străzi sau în magazine, mai ales neprotejaţi. Aceşti oameni abia merg la un control medical cu toate măsurile de protecţie. 

Dar avem multă şmecherie în ţara asta. Cei care se cred peste lege şi care ignoră regulile îşi fac rost de un document, iar hârtia suportă orice. Este obiceiul clasic al unui segment al populaţie de a ocoli regulile”, a atenţionat prof. dr. Emanoil Ceauşu, potrivit Antena 3

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel