Țara din Europa lovită de 3.000 de cutremure în ultimele zile. Ce au descoperit cercetătorii

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Islanda a înregistrat o creștere semnificativă a activității seismice în ultimele zile, într-un moment în care auoritățile averizează că vulcanul Grimsvotn, cel mai activ din țară, se pregătește să erupă.

Aproximativ 3.000 de cutremure au fost detectate pe coasta de nord a Islandei, la finalul săptămânii trecute. Trei dintre acestea au avut magnitudini de peste 5, iar unul dintre ele a zguduit și capitala Reykjavik, aflată la 265 de kilometri distanță de epicentru, a anunțat Biroului de Meteorologie din Islanda, care monitorizează activitatea seismică în zonă.

„Comparativ cu seriile de cutremure care au avut loc anterior, este de așeptat ca seismele să continue și în zilele următoare. Ultimele lanțuri de cutremure au declanșat un seism mai puternic în zonă. Prin urmare, nu poate fi exclusă varianta unui cutremur mai puternic (cu magnitudine de peste 6) în zonă, dar de cele mai multe ori activitatea seismică de genul acesta se încheie fără un eveniment major”, a transmis instituția.

 

Cel mai puternic a avut magnitudinea 5,8

 

Lanțul de seisme s-a vineri, iar cel mai puternic a avut magnitudinea 5,8 și a fost înregistrat duminică.

Această serie de 3.000 de cutremure a provocat alunecări de teren în nordul Islandei, însă nicio persoană nu a fost rănită și nu au existat pagube materiale.

Autoritățile din Islanda au avertizat recent că vulcanul Grimsvotn, cel mai activ din țară, ar putea erupe în curând, după ce oamenii de știință au detectat niveluri ridicate de dioxid de sulf.

 

Grimsvotn a erupt ultima dată în 2011

 

Vulcanul Grimsvotn a erupt ultima dată în 2011 și a dus la închiderea temporară a aeroportului din Reykjavik și anularea a 900 de zboruri în Europa, scrie Știrile PRO TV. Cu un an înainte, erupția unui alt vulcan islandez - Eyjafjallajokull - a produs un nor uriaș de fum care a acoperit Europa și a dus la anularea a peste 100.000 de zboruri.

Biroul de Meteorologie din Islanda avertizează că o posibilă erupție va duce la topirea ghețarilor, ceea ce ar putea provoca inundații masive.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel