Apropiați ai lui Putin spun că acesta e mulțumit cu actualele granițe și ar dori încetarea focului

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Putin ar fi dispus să înceteze focul printr-o menținere a actualelor granițe, adică prin păstrarea teritoriilor ocupate, relatează multiple surse de la Kremlin pentru Reuters. 

Vladimir Putin ar fi pregătit pentru prima dată pentru o încetare a focului în Ucraina și să „înghețe” războiul împotriva țării vecine în circumstanțele existente. Se pare că este mulțumit de linia frontului actuală ca nouă graniță, relatează publicația Krone, care citează Reuters. 

„Putin poate lupta atât timp cât are nevoie, dar este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului - pentru a îngheța războiul”, a declarat una dintre cele cinci surse anonime pentru Reuters, care a a lucrat cu Putin și este la curent cu conversațiile la cel mai înalt nivel de la Kremlin. 

Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la un nivel înalt în mediul politic și economic. A cincea persoană nu a oferit nicio informație despre vreo înghețare a conflictului.

Purtătorul de cuvânt al Oficiului Prezidențial al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters când a fost întrebat dacă Putin a subliniat disponibilitatea de a se angaja la un dialog de încetare a focului că Rusia nu vrea un „război pentru totdeauna”.

Inițial nu a existat nicio reacție din partea Ucrainei. Potrivit ambelor părți implicate în conflict, trupele ruse au câștigat teren important în ultimele luni. 

Acum există și câteva semne de întrebare cu privire la presupusa dorință de încetare a focului. Chiar săptămâna trecută, a fost pusă o piatră de temelie prin numirea economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării rus, despre care experții spun că este văzută ca o încercare de a pregăti economia rusă pentru o stare permanentă de război pentru a obține victoria printr-un conflict prelungit.

Două dintre surse spun că Putin crede că succesele anterioare în război sunt suficiente pentru a înfățișa totul ca pe o victorie. 

Marele semn de întrebare asupra conferinței de pace


Între timp, Ucraina a militat pentru ca întreaga comunitate internațională să participe la conferința de pace găzduită de Elveția de la jumătatea lunii iunie. Întâlnirea are loc la nivelul șefilor de stat și de guvern. Cu toate acestea, Rusia a declarat inițial că nu va lua parte la întâlnirea de două zile din apropiere de Lucerna.

De asemenea, Elveția nu a trimis o invitație oficială Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel