Aproape un milion de ucraineni s-au întors acasă. Ei nu se mai tem de ruși, în ciuda avertismentelor oficiale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni

Aproximativ un milion de refugiați ucraineni s-au întors „acasă”, după ce Vladimir Putin le-a invadat țara în februarie, anunță Daily Mail.

Mai exact, în jur de 870.000 de persoane au revenit în Ucraina, revenind în fiecare zi în țară între 25.000 și 30.000 de persoane. Informațiile sunt publicate de Serviciului ucrainean al Gărzii de Stat de Frontieră.

Dacă în momentul în care a fost declarat război, la 24 februarie, la granițele vestice ale Ucrainei s-au format cozi uriașe de oameni care fugeau  să își salveze viața, acum au fost raportate cozi de oameni care așteaptă să se întoarcă în țară.

 

Ucrainenii nu se mai tem de Putin și armata rusă


Chiar dacă a existat constant un flux de oameni care se întorceau în țara lor natală pentru a se alătura luptei împotriva armatelor invadatoare ale lui Putin, acum și restul populației a căpătat curaj să revină.

În emisiunea Good Morning Britain de la ITV de pe 13 aprilie, au fost prezentate imagini cu cozi lungi de oameni la punctul de trecere polonez Medyka, care așteptau să intre în Ucraina.

Ei spun că văd că situația este mai sigură, în special în regiunile vestice și că nu mai pot rămâne în străinătate”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră Andriy Demchenko. „Ucrainenii sunt gata să se întoarcă în țară și să rămână aici'.

 

Rusia pare a fi în retragere

 

La începutul acestei luni, Kievul a fost eliberat de forțele armate ale Moscovei, după ce o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene a împins oprirea avansării lor. 

De atunci, mai multe dovezi ale presupuselor crime de război rusești au fost raportate de persoanele care s-au întors în regiunile din jurul capitalei.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar a avertizat locuitorii că este prea devreme pentru ca oamenii să se întoarcă în anumite regiuni.

De asemenea, s-a constatat că forțele rusești au lăsat mine și capcane în zonele civile pe măsură ce se retrag, ceea ce face ca multe orașe să fie nesigure. 

 

Multe regiuni au devenit aproape de nelocuit din cauza atacurilor rusești

 

Multe regiuni au devenit aproape de nelocuit din cauza atacurilor rusești, care au ras de pe fața pământului mai multe centre civile. Însă, Ucraina a continuat să reziste în multe regiuni și a dat lovituri semnificative împotriva invadatorilor.

Președintele Volodymyr Zelensky le-a spus joi ucrainenilor că ar trebui să fie mândri că au supraviețuit 50 de zile sub atac rusesc, când rușii "ne-au dat maximum cinci".

În obișnuita sa alocuțiune video nocturnă, Zelensky a numit acest lucru „o realizare a milioane de ucraineni, a tuturor celor care pe 24 februarie au luat cea mai importantă decizie din viața lor - să lupte”.

 

Zelensky le-a mulțumit tutror ucrainenilor care au luptat pentru libertate

 

Zelensky a povestit într-un dsicurs că și-a amintit de prima zi a invaziei, când mulți lideri mondiali, nesiguri că Ucraina ar putea supraviețui, l-au sfătuit să părăsească țara.

„Dar ei nu știau cât de curajoși sunt ucrainenii, cât de mult prețuim libertatea și posibilitatea de a trăi așa cum vrem”, a spus Zelensky. 

Între timp, anchetatorii au descins în zonele din jurul Kievului ocupate anterior de forțele rusești, căutând dovezi ale unor potențiale crime de război.

Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga a numit Ucraina o 'scenă a crimei' în timpul unei vizite la București, unde oficialii spun că peste 400 de persoane au fost găsite moarte.

Iar un raport publicat miercuri de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a afirmat că dovezile indică „o crimă de război majoră și o crimă împotriva umanității'” din partea Rusiei.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel