Apă „cu porția” în Italia. Cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani: „Nu mai spălați mașinile și nu mai udați gazonul!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Apă „cu porția” în Italia. Cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani: „Nu mai spălați mașinile și nu mai udați gazonul!”
Apă „cu porția” în Italia. Cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani: „Nu mai spălați mașinile și nu mai udați gazonul!”

Temperaturi ridicate, debit limitat, fără ploaie, fără alimentare cu apă din cauza puținelor ninsori. Seceta generează o criză în nordul Italiei. Consumul de apă urmează să fie supus restricţiilor în peste 120 de comune din bazinul marelui fluviu Po.

„Situația devine dramatică”, este cea mai gravă criză „cu valori nemaivăzute de 70 de ani”. Acesta este semnalul de alarmă de secetă din Valea Po, unde nevoile de apă sunt mari, dar toate rezervele „se epuizează” și la scenariului deja foarte critic se adaugă „prognoza lipsei ploilor și persistența unor temperaturi ridicate peste medie”

Nu numai că debitul râului este limitat, iar ploile lipsesc, dar, subliniază Meuccio Berselli, secretarul general al Autorităţii de Bazin (AdBPo), „mai avem doi factori foarte importanţi. Temperatura este cu două-trei grade mai mare, pe alocuri chiar cu patru grade, faţă de media perioadei. Şi resursa de zăpadă a lipsit cu desăvârșire". Consecința tuturor acestor lucruri este că „avem zone care pot rămâne fără apă. Trebuie să declanșăm un spirit de subsidiaritate între teritorii, pentru care retragerile de apă trebuie controlate, verificate și trebuie să aducem apă tuturor. Altfel trebuie să intervină de îndată Protecția Civilă. Situația este într-adevăr foarte delicată”.,

Primarilor li se recomandă să oprească total alimentarea cu apă în timpul nopţii, iar cetăţenilor, să renunţe la spălatul maşinilor şi udarea gazonului şi grădinilor de lângă case. 

Cum încearcă partidele politice din România să-i "fure" pe românii cu funcții din străinătate. Stănășel: „Unii ne consideră mai puțini decât un județ mic"

 

O „criză extraordinară a apei”

 

Terna, compania care operează rețelele de transport a energiei electrice, clarifică cum în următoarele săptămâni se constată o penurie progresivă a resurselor utile pentru răcirea adecvată a centralelor. Pe scurt, criza deosebită a situației afectează necesarul de apă pentru uz civil, de irigații și de mediu.

Confruntat cu o „criză extraordinară a apei”, sectorul hidroelectric și-a dat disponibilitatea, indiferent de concesiunile legislative, de a sprijini sectorul primar al agriculturii în cazul unei nevoi de producție. Marile Lacuri confirmă posibilitatea de a coborî sub nivelurile minime ale rezervorului pentru a contribui la alimentarea continuă și pe cât posibil a râurilor din vale atât în ​​scopuri de irigare, cât și pentru menținerea habitatului și a biodiversității. 

Italia. Muncitori români, majoritatea femei, exploatați de patru italieni: Primeau 4,50 euro pe oră și erau ținuți în câmp 11 ore zilnic

 

Pagube de peste un miliard de euro

 


Seceta care stăpânește Italia și, în special, această parte a țării „provoacă serioase îngrijorări producătorilor agricoli și riscul care rezultă asupra disponibilității alimentelor”. Coldiretti (n.r. - Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți, cea mai mare asociație de reprezentare și asistență pentru agricultura italiană) denunță acest lucru. Președintele Ettore Prandini estimează deja pagubele la peste un miliard de euro. O dată cu seceta din bazinul Po „peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din efectivul de animale sunt amenințate”.

O soluție, potrivit asociațiilor de fermieri, ar putea fi crearea unei rețele de mici rezervoare „cu impact peisagistic redus și răspândite pe întreg teritoriul, favorizând finalizarea și recuperarea structurilor existente”. Proiectul, conchide Coldiretti, „este de a crea iazuri, fără folosirea cimentului și în echilibru cu teritoriile, pentru a conserva apa și a o distribui atunci când au nevoie cetățenii, industria și agricultura, cu un impact important asupra mediului și a ocupării forței de muncă”

Noi mărturii în cazul celor două românce ucise în Italia: Gabriela l-a denunțat de trei ori înainte de crimă pe soțul ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1