EXCLUSIV  Anomalie în Italia. Un român spune că e mai ușor să-ți cumperi un apartament decât să-ți găsești chirie - VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Chirie sau proprietate în Italia (Foto: Freepik)
Chirie sau proprietate în Italia (Foto: Freepik)

Un român stabilit de șapte ani în Italia spune că în ziua de astăzi este mai dificil să-ți găsești o chirie în Peninsulă, decât să cumperi în rate un apartament. 

George Florescu, un șofer de TIR stabilit cu familia în Italia, a vorbit în emisiunea Departe de România despre începuturile vieții printre străini și despre cât de greu este pentru un român aflat la început de drum să-și găsească o chirie în această țară.  

"E foarte dificil să-ți iei chirie aici. Nu știu cum spun alții, poate au noroc, dar pentru mine a fost foarte dificil, pentru că nu aveam rezidență, nu aveam niciun document aici. Și italienii sunt foarte speriați. Nu sunt ei așa darnici, să-ți dea casa și gata", povestește românul.

De ce e mai greu să iei chirie în Italia decât să cumperi un apartament

 

El spune că există o situație paradoxală: fără rezidență găsești greu chirie, fără o locuință, nu iei rezidență.  

"Nu ai rezidență, nu pot să-ți iei chirie sau iei greu. Nu ai chirie, nu poți să-ți iei rezidență", a spus moderatorul Gabriel Nuță-Stoica.

"Da, e mai greu pentru că și rezidența nu poți să faci dacă nu ai o casă undeva, că sunt legate. Ei sunt foarte speriați, nu se încred în oameni pentru că au fost călcați și ai noștri și de alții străini, fete, oameni care i-au păcălit în mai multe feluri. Eu am fost mulțumit că până la urmă mi-a acceptat buletinul de România care îl aveam. Am găsit acest proprietar, după care le-am adus și pe Alina și pe Isabel aici în 2018, în ianuarie.

Am bătut fierul cât a fost cald imediat după ce mi-a făcut contract pe perioadă nedeterminată mi-am băgat actele pentru credit, am găsit un apartament prin printr-o agenție și în luna noiembrie am fost la notar și am semnat actele. Aproape că de multe ori aici este mai ușor să-ți cumperi o casă, un apartament decât să închiriez. De ce spun asta? Pentru că ulterior, după un an și ceva, doi ani, l-am adus pe fratele meu.

La fel și el. A luat carnetul de șofer în România, după care a zis că vreau să vină aici. Ne-am lovit de situația că el avea aproape 25 de ani și tot așa, nu avea nimeni încredere să-i închirieze un apartament, o casă, orice, o garsonieră.

Cu toate că l-am angajat la firma unde lucram eu ca șofer, mergeam la agenție și ne întâlneam cu proprietarul și spunea nu are încredere, nu credea că la 24-25 de ani are contract de muncă pe perioadă nedeterminată", spune George Florescu, în cadrul emisiunii.

"Deci practic este mai este mai greu să este mai greu să închiriezi un apartament decât să-l cumperi în Italia?", a întrebat moderatorul.

"Da, după părerea mea. Ca să cumperi un apartament în Italia ești nevoit să ai și rezidență aici. Dacă tu n-ai o adresă, iar te lovești de chestia asta, dar practic e mai încrezătoare o bancă, îți dă mai repede un credit ipotecar decât îți dă casa în chirie un proprietar. Așa sunt, ei n-ai ce să le faci", concluzionează românul.

Vezi emisiunea integrală:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel