Angajatorii englezi, refuzați masiv de români: "Înainte acceptau imediat"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Prestigioasa publicație The Guardian a dedicat astăzi un amplu material muncitorilor români din fermele din Marea Britanie. Concluzia este că românii nu mai vor să lucreze în agricultură în Marea Britanie. Dacă înainte era nevoie doar de două telefoane pentru a duce 40-50 de români la muncă în agricultură, acum totul s-a schimbat radical. 

Reporterii The Guardian au documentat fenomenul și la București, la o firmă de recrutare. 

"Acesta este cel mai dificil an", spune Alexandru Barbacaru, directorul Est-Vest Services, o agenție românească de ocupare a forței de muncă pentru lucrători temporari în Marea Britanie.

Biroul său este plin cu formulare de angajare completate și documente fiscale pentru lucrătorii din anii trecuți. Barbacaru explică dificultățile întâmpinate de companiile de tipul lui, care timp de foarte mulți au livrat fermelor britanice zeci de mii de muncitori români.

"Acum trei ani am angajat 5000 de români. În acest an vom ajunge la maximum 3.000, 3.500 ", spune el. "În iunie am cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pe anunțuri Facebook pentru recrutare. Anul trecut nu trebuia să cheltuim nimic. 

Fermele britanice s-au bazat mult timp pe Europa de Est pentru munca sezonieră, iar în ultimii ani muncitorii au venit în mod covârșitor din state membre mai noi ale UE, cum ar fi România și Bulgaria. Cu toate acestea, din cauza Brexit și a economiilor puternice din alte părți ale continentului, fermele din Marea Britanie au perspective mai puțin atrăgătoare. 

"Anul acesta va fi o scădere a angajaților din care fermele trebuie să învețe", spune Barbacaru, veteran al industriei de 20 de ani, a cărui companie a început să se concentreze mai mult pe recrutarea de locuri de muncă calificate, cum ar fi sudori și măcelari. El ne arată un e-mail pe care l-a primit mai devreme de la o fermă din Scoția, care caută 50-100 de persoane care să înceapă imediat să muncească. 

"Mulți angajatori britanici din agricultură sunt obșinuiți să meargă la muncitorii lor și să spună:" Am nevoie de 30, 40 de persoane, care au prieteni interesați? "Și într-o săptămână ar apărea 30 sau 40 de persoane. Nu se mai întâmplă așa ceva," a mai spus Barbacaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel