Americanii i-au confiscat lui Roman Abramovici două avioane în valoare de peste 400 de milioane de dolari

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Oligarhul rus Roman Abramovici a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat viețile civililor ucraineni, afirmă un oficial de la Kiev
Oligarhul rus Roman Abramovici a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat viețile civililor ucraineni, afirmă un oficial de la Kiev

Ministerul american al Justiţiei a ordonat luni confiscarea a două avioane aparţinând oligarhului rus Roman Abramovici, afirmând că acestea au fost utilizate încălcând sancţiuni adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, relatează AFP.

Ministerul a explicat în documente juridice că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, zburaseră în teritoriul rusesc după instituirea în 2 martie a reglementărilor americane asupra exporturilor.

Cele două avioane, în valoare de peste 400 milioane de dolari, sunt de origine americană, iar proprietarul lor, miliardarul Roman Abramovici, a dispus ca acestea să zboare în martie până în Rusia fără să fi cerut licenţă specială de reexport, potrivit ministerului.

"Controalele Ministerului Comerţului asupra exporturilor şi reexporturilor sunt solide şi trebuie să fie respectate. Aceasta este o componentă importantă a strategiei americane pentru a priva Rusia de mijloace de alimentare a războiului său ilegal", a explicat Andrew Adams, directorul echipei denumite KleptoCaptură.

Această echipă, din care fac parte zece procurori şi anchetatori din mai multe servicii americane, are misiunea de a ancheta încălcarea sancţiunilor adoptate împotriva Moscovei după invazia în Ucraina şi să organizeze confiscarea bunurilor oligarhilor.

"Pe termen scurt, obiectivul acestei echipe este de a demonstra aplicarea strictă a regimului de sancţiuni şi de a încuraja oamenii apropiaţi Kremlinului să se distanţeze de statul rus, care continuă să accelereze războiul", a adăugat Andrew Adams.

Ministerul Justiţiei american nu a indicat unde se află în prezent cele două avioane.

Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea nu a fost plasat pe lista personalităţilor sancţionate de SUA. 

Rusia le impune interdicţii de călătorie unor oficiali din Statele Unite

 

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni seară, noi sancţiuni împotriva unor oficiali din Statele Unite, care vor avea interdicţii de a pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Printre persoanele sancţionate luni se numără secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Energiei, Jennifer Granholm, şi directorul operatorului de sateliţi OneWeb, Neil Masterson. De asemenea, Moscova l-a sancţionat pe directorul companiei Universal Pictures şi pe cel al agenţiei de evaluare financiară Fitch.

"Sunt introduşi pe lista sancţiunilor 61 de cetăţeni americani care deţin funcţii de conducere în domeniul industriei militare, platformelor mediatice şi agenţiilor de evaluare, dar şi din industria aeronautică şi navală", anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Figaro.

În mai, Rusia a sancţionat 963 de personalităţi din SUA, inclusiv pe preşedintele Joseph Biden.

Rusia avertizează NATO că va riposta la furnizarea de rachete avansate Ucrainei

 

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că, în cazul în care NATO va continua să ofere Ucrainei armament, armata rusă va avansa şi mai mult în estul Ucrainei.

"Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.

Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului "neonazist", dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.

Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri. Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel