Amendă record pentru o bancă elvețiană

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Săptămîna trecuta, un tribunal francez a găsit banca elvețiană UBS vinovată de colectare și spălare de bani din fraudă fiscală, impunând o amendă de 3,7 miliarde de euro. Banca a fost condamnată pentru că a ajutat ilegal clienți francezi să evite autoritățile fiscale din Franța.

UBS, filiala franceză și trei dintre foștii ei directori au fost de asemenea obligați să plătească daune civile de 800.000 €.

Într-o declarație, banca elvețiană a declarat că "nu este de acord cu verdictul" și intenționează să atace verdictul. "Condamnarea nu este susținută de dovezi concrete, ci se bazează pe acuzațiile neîntemeiate ale foștilor angajați care nu au fost nici măcar auziți la proces ", a afirmat UBS prin avocați.

Cazul se referă la mii de cetățeni francezi care au transferat fonduri în conturi elvețiene nedeclarate pentru a evita impozitele. Curtea franceză a găsit dovezi că UBS a oferit servicii pentru a ascunde astfel de fonduri frauduloase. Unitatea contra delictelor financiare a Franței estimează că aproximativ 10 miliarde de euro nu au fost raportate autorităților fiscale franceze.

Anul trecut, Procuratura Financiară Națională (PNF) – responsabilă pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și complexe financiare - a cerut aplicarea unei amenzi de 3,7 miliarde de dolari împotriva UBS pentru a pedepsi un "sistem" de fraudă la "scară excepțională", între anii 2004 - 2012. Această amendă este fără precedent în Franța, iar PNF a arătat că este un moment în care evaziunea fiscală și spălarea banilor au devenit "un fenomen masiv" cu "metode industriale".

Au existat și două încercări eșuate de a soluționa cazul. Prima încercare a avut loc în 2014, ca urmare a unei cereri de vinovăție. În cea de a doua încercare, din 2017, banca spera prin recunoașterea vinovăției să plătească amendă, dar discuțiile s-au blocat cu privire la cât de mult ar trebui să plătească banca.

Autoritățile din întreaga Europă s-au concentrat asupra evaziunii fiscale și a practicilor bancare suspecte în urma crizei financiare globale din 2008. Acest lucru a dus, de asemenea, la prăbușirea practicilor de secret bancar în Elveția.

UBS a fost, de asemenea, și în trecut, în centrul anchetei privind evaziunea fiscală în masă a băncilor elvețiene a Departamentul de Justiție din Statele Unite. Banca a convenit să plătească o amendă de 780 de milioane de dolari, în 2009, prima dintre numeroasele astfel de sancțiuni aplicate instituțiilor financiare elvețiene.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel