Aleksei Navalnîi, apel către ruși: „Totul are un preț. Ca să oprim războiul trebuie să umplem noi închisorile. Ieșiți în stradă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a lansat un nou apel către ruși, cerându-le să iasă în stradă pentru a manifesta cu adevărat împotriva războiului din Ucraina, cu riscul de a ajunge „în dube sau închisoare”. Apelul vine într-un moment în care autoritățile ruse arestează protestatari și închid gura presei independente care oferă relatări despre invazia rusă.

Liderul încarcerat al opoziției ruse Aleksei Navalnîi s-a poziționat de la bun început împotriva invaziei din Ucraina, criticând deciziile lui Vladimir Putin și avertizând că nu Ucraina este inamicul Rusiei, ci regimul de la Kremlin. Ultimul său apel este și cel mai puternic, relatează Libertatea.

Navalnîi cheamă rușii în stradă și îi îndeamnă să protesteze activ față de război, cu riscul de a ajunge în dubele polițiștilor și în închisoare. În dube sau în închisoare au ajuns deja mii de oameni, inclusiv trei copii care au fost ridicați de poliție de la un protest, potrivit unui politiciand e opoziție. „Rusia vrea să fie o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum. Dar măcar să nu devenim o națiune de oameni tăcuți și speriați. De lași care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei declanșat de țarul nostru, evident nebun”, spune Navalnîi.

„Nu pot, nu vreau și nu voi rămâne tăcut privind cum prostiile pseudo-istorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ca rușii să ucidă ucraineni, iar ucrainenii să ucidă ruși în timp ce se apără. Suntem în al treilea deceniu al secolului XXI și ne uităm la știri despre oameni care ard în tancuri și case bombardate. Ne uităm la televizoarele noastre și vedem amenințări reale de declanșare a unui război nuclear”, adaugă el.

„Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace. Putin nu este Rusia. Și dacă există ceva în Rusia, în acest moment, de care puteți fi cel mai mândri, sunt acele 6.824 de persoane care au fost reținute pentru că – fără nicio chemare – au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria «Nu războiului»”, spune opozantul.

 

„Să ieșim și să cerem încetarea războiului”

 

El le cere cetățenilor ruși să reziste în stradă războiului.

„Nu mai putem aștepta. Oriunde v-ați afla, în Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei, mergeți în piața principală a orașului în fiecare zi lucrătoare de la 19.00 și la ora 14.00 în weekenduri și sărbători. Dacă vă aflați în străinătate, veniți la Ambasada Rusiei. Dacă puteți organiza o demonstrație, puteți să o faceți în weekend”, adaugă el.

„Da, poate că doar câțiva oameni vor ieși în stradă în prima zi. Iar în a doua – chiar mai puțini. Dar trebuie, strângând din dinți și depășind frica, să ieșim și să cerem încetarea războiului. Fiecare persoană arestată trebuie să fie înlocuită cu doi nou-veniți.

Dacă pentru a opri războiul trebuie să umplem cu noi înșine închisorile și dubele, vom umple închisorile și dubele cu noi înșine”, mai spune opozantul. „Totul are un preț, iar acum, în primăvara anului 2022, trebuie să plătim acest preț. Nu există nimeni care să o facă pentru noi. Să nu fim doar «împotriva războiului». Haideți să luptăm împotriva războiului”, încheie Navalnîi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel