EXCLUSIV  Ajutor social pe lângă salariu, în Germania. Un expert fiscal explică cum e posibil: "Nu poți întreține familia cu 2.000 de euro" - VIDEO

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Ajutor social și salariu în Germania (Foto: Freepik)
Ajutor social și salariu în Germania (Foto: Freepik)

Românii care lucrează în Germania pot încasa un ajutor social de la stat, chiar dacă sunt angajați cu normă întreagă. O juristă româncă explică cum e posibil.

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a vorbit în emisiunea Departe de România despre salariile și taxele din această țară, explicând scenariul în care poți încasa ajutor social, deși ai un loc de muncă cu normă întreagă.

"Cu cei 12 euro la oră, cu un salariu minim full time, nu pot să-ți întreții familia în Germania. Sună mult pentru România un salariu de 2.000 euro. În Germania, unde doar chiria, fără costuri, este 1.000 euro, de exemplu, să luăm o sumă rotundă. Nu ai cum să-ți întreții familia dintr-un salariu de 2.000 euro, pentru că se adaugă o grămadă de costuri" spune românca.

Cum poți lua ajutor social pe lângă salariu, în Germania

 

Andreea Covaci-Ernst spune că prețurile au crescut atât de mult, încât e imposibil să te descurci cu un salariu.

"Poți lua ajutor social de la statul german, deși ai un job full time?", a întrebat moderatorul emisiunii, Gabriel Nuță-Stoica.

"Da, se face un calcul. De exemplu, la momentul de față se consideră coșul minim 508 euro pe lună pentru un adult. Aceste cifre tot timpul se schimbă. În ultimul timp s-a dat totul peste cap. Tot timpul se schimbă. În momentul de față este 508 euro coșul minim pentru un adult. Deci imaginează-ți că la patru persoane efectiv nu-ți permiți alimentele dintr-un salariu de 2.000 euro.

O familie ca a noastră nu-și permite să trăiască în Germania cu un salariu de 2.000 euro, motiv pentru care primești un supliment de la stat", explică românca.

Vezi și: O juristă româncă din Germania răspunde la cinci întrebări legate de traiul acolo. ”Da, mamele primesc ”un salariu” din partea statului”/ VIDEO

Jurista spune că viața a devenit extrem de dificilă în Germania, în ultimii ani.

"Și nemții modifică legea atât de des. Noi ne plângem că la noi sistemul fiscal să schimbăm cauze. În ultimul timp, inflația i-a forțat să facă schimbări repetate, dese. Nu vreau să vorbesc politică, dar în ultimul timp așa s-a întâmplat. Poate că inflația, poate că politicul... care s-a înnoit de la Angela Merkel. S-a schimbat foarte foarte des și în Germania, nimic nu mai este previzibil.

Viața devenit extrem de dificilă și chiar există sondaje la nivel european care spun că neamțul nu e fericit. Este printre cei mai nefericiți din Europa în momentul de față și românul este printre cei mai fericiți", mai spune Andreea.

Urmărește interviul integral și află tot ce te interesează despre legislația din Germania:

Youtube video image
 

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel