Ajutor de 17 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni, din fondurile Uniunii Europene

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni

Uniunea Europeană și-a schimbat legislația astfel încât 17 miliarde de euro din fonduri europene vor fi  redirecționați pentru a ajuta refugiații dinucraina, a raportat Consiliul UE.

Consiliul UE a adoptat astăzi, 4 aprilie, modificări legislative care permit statelor membre să redirecționeze resurse din fondurile politicii de coeziune și din Fondul de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate (FEAD) pentru a-i ajuta pe refugiații care fug din calea agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei

Schimbarea rapidă a legislației privind fondurile UE, așa cum s-a afirmat, „este o confirmare clară a solidarității continue a UE cu refugiații din Ucraina și cu statele membre care îi găzduiesc, în special cu cele de la granița cu Ucraina”. Consiliul UE a numit această decizie un pas important în furnizarea statelor membre cu resurse suficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de locuințe, educație și îngrijire medicală. Se estimează că prelungirea finanțării de 100%, deblocarea fondurilor de coeziune neprogramate pentru 2014-2020 și tranșa React-UE din 2022 vor debloca aproape 17 miliarde de euro, potrivit unui comunicat oficial.

 

Ajutor de 17 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni, din fondurile Uniunii Europene

 

Data de începere a noilor măsuri eligibile pentru finanțare în cadrul CARE este stabilită la 24 februarie 2022, data invaziei rusești. Consiliul a adoptat, de asemenea, o modificare a fondurilor pentru afaceri interne 2014-2020 și a fondului pentru azil, migrație și integrare 2021-2027.

Această modificare va oferi resurse suplimentare pentru primirea persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Acesta va prelungi cu un an perioada de punere în aplicare a fondurilor pentru afaceri interne 2014-2020 și va debloca accesul la sumele necheltuite din fondul pentru azil și migrație care fuseseră alocate anterior în alte scopuri.

Acest lucru va permite statelor membre să utilizeze de urgență fondurile rămase pentru a contribui la abordarea afluxului masiv de persoane și se preconizează că va debloca o sumă maximă estimată de 420 de milioane de euro sub formă de sprijin suplimentar din fondurile neutilizate.

Potrivit ONU, peste 4 milioane de ucraineni au devenit refugiați pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel