Activista saudită Loujain al Hathloul condamnată la cinci ani de închisoare

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Cinci ani și opt luni de închisoare este sentința pe care o instanță din Arabia Saudită, specializată în cazuri de terorism, a hotărât-o în cazul activistei Loujain Al Hathloul. Instanța care s-a ocupat de cazul ei a găsit-o vinovată de „servirea unei agende în afara regatului folosind internetul (...) pentru a face rău sistemul public, pe lângă colaborarea cu o serie de persoane și entități care au comis fapte penale în conformitate cu legea terorismului", scrie presa locală din regat.

Tânăra în vârstă de 31 de ani, care a fost reținută din 2018, este cunoscută ca un apărător ferm al drepturilor femeilor în Arabia Saudită. Familia tinerei a condamnat această decizie, precizând că Loujain „nu este teroristă, este activistă”. Aceeași reacție a susținut și ONU, care a reamintit că „apărarea drepturilor omului nu este terorism”.

Reacțiile nu au întârziat să apară, ONG-ului Human Rights Watch, a menționat, pe Twitter, că această condamnare se datorează faptului că femeia „și-a cerut drepturile în loc să aștepte ca prințul moștenitor să i le acorde (...) ca prerogativă regală”.

În martie 2019, 36 de țări, inclusiv cei 28 de membri ai UE, alături de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului au condamnat fără precedent autoritățile din Arabia Saudită și au avertizat cu privire la „utilizarea legii antiteroriste și alte reglementări de securitate națională împotriva persoanelor care își exercită pașnic drepturile și libertățile”.

 

 

Sursă foto - Facebook Loujain AlHathloul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel