80 de cetățeni afgani, evacuați duminică din Afganistan de reprezentanții statului român

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

80 de cetățeni afgani au fost evacuați duminică din Afganistan de reprezentanții statului român. Pe cale terestră, ei au ajuns în Pakistan de unde vor lua un avion către România.

Cei 80 de cetățeni afgani sunt foști colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale (CCI), convocate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, până în prezent au fost evacuați 156 de cetățeni afgani. Aceștia vor fi transportați la București.

Pe lista cu persoane evacuate mai sunt 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și 7 cetățeni ai unor state aliate.

Alți 15 oameni evacuați sâmbătă

 

Încă 15 cetățeni afgani, colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România, au fost evacuați sâmbătă din Afganistan, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

Conform unui comunicat al MAE, cei 15 cetățeni afgani au fost evacuați cu succes pe cale terestră și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului.

Cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România și au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad. Ei au fost transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

"MAE precizează că și pentru membrii acestui al doilea grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez fiind, de asemenea, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță”, se arată în comunicat.

Sâmbătă, alți 45 de cetățeni afgani au fost evacuați din Afganistan.

Până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstituționale pentru identificarea celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România au fost evacuați din Afganistan 76 de cetățeni afgani, care se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați, precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel