Zelenski la summitul NATO: Ucraina are nevoie de bani şi arme; este un război pentru viitoarea ordine mondială

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miercuri liderilor statelor NATO că ţara sa are nevoie de mai multe arme şi de bani, circa 5 miliarde de dolari pe lună, pentru a se apăra în faţa agresiunii Rusiei, el susţinând că ambiţiile Moscovei nu se opresc la Ucraina, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

''Acesta nu este un război declanşat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa - pentru cum va arăta viitoarea ordine mondială'', a argumentat Zelenski în faţa liderilor NATO, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă în timpul summitului Alianţei de la Madrid.

''De aceea este absolut necesar să sprijiniţi Ucraina, chiar de acum, cu arme, finanţare şi sancţiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor tăia capacitatea de a finanţa războiul'', a motivat preşedintele ucrainean, subliniind că armata sa are nevoie în special de artilerie modernă, de rachete şi sisteme antiaeriene. ''Oferind-ne acestea, puteţi rupe complet tactica Rusiei de a distruge oraşe şi de a teroriza civili'', a insistat el.

Zelenski la summitul NATO: Ucraina are nevoie de bani şi arme; este un război pentru viitoarea ordine mondială



''Pentru a elimina superioritatea artileriei ruse, un avantaj semnificativ, ne trebuie mult mai multe din aceste sisteme moderne, din această artilerie modernă'', a indicat preşedintele Zelenski, precizând de asemenea că Ucraina are nevoie de ''circa 5 miliarde de dolari pe lună'' pentru a se apăra în faţa invaziei ruse. 

De cealaltă parte, Administraţia Vladimir Putin consideră că summitul de la Madrid confirmă agresivitatea Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia, în contextul deciziei de admitere a Finlandei şi Suediei şi al suplimentării prezenţei militare în Europa de Est, inclusiv în România.

Rusia consideră că summitul de la Madrid confirmă agresivitatea NATO

 

"Integrarea Suediei şi Finlandei în NATO este profund destabilizatoare. Summitul de la Madrid consolidează cursa agresivă de izolare a Rusiei", a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Alianţa Nord-Atlantică urmează să invite oficial Finlanda şi Suedia să devină membre NATO, după ce Turcia a renunţat la obiecţiile faţă de această decizie.

În cursul summitului de la Madrid, NATO va adopta noul concept strategic, adaptat riscurilor generate de Rusia şi de China.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat miercuri suplimentarea prezenţei militare americane în România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Germania, Marera Britanie şi Spania. În România ar urma să fie mobilizaţi 5.000 de militari americani suplimentari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel