Zegrean, despre codurile penale: Parcă au avut ordin să le adopte

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Augustin Zegrean a declarat, după adoptarea Codurilor penale, că nu era nevoie de modificarea lor.

"Parcă au avut ordin să adopte legile acestea", a afirmat Zegrean explicând că nu este normal ca într-o ţară în care cetăţenii se plâng de abuzurile constante ale funcţionarilor, să fie dezincriminate fapte de corupţie. El a mai spus că astfel de legi nu se fac "pe genunchi" şi ar fi trebuit dezbătute cu specialişti.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seară, că o lege de importanţa Codului Penal nu este normal să fie adoptată în trei zile.

"Nu se poate că nu mai suntem în vremea în care legea se dicta. Legea trebuie dezbătută. Aceste proiecte nici nu ştim cine le-a făcut, eu nu ştiu cine le-a făcut, pentru că nimeni nu şi le asumă. Ne-am trezit doar că se dezbat în Parlament nişte propuneri sau proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală fără să şi le asume nimeni. O astfel de dezbatere trebuie să fie supusă atenţiei specialiştilor, dar nu-i interesează ce spun specialiştii. (..) Au ignorat total tot ce s-a spus, parcă au avut ordin să adopte legile acestea. Nu aşa se fac legile", a spus Zegrean.

Acesta s-a declarat "optimist" şi a povestit că în România s-a mai adoptat un Cod Penal care nu a intrat niciodată în vigoare.

"Eu sunt încă optimist. Noi am mai avut un Cod Penal adoptat în vremea guvernării Năstase care nu a intrat în vigoare niciodată. A fost publicat în Monitorul Oficial, dar nu a intrat în vigoare niciodată. Sper ca şi acesta să aibă aceeaşi soartă, deşi sunt puţine mijloace de a ajunge acolo. La CCR nu trebuie cerut ce nu poate să facă. CCR nu poatesă modifice legi, Curtea nu scrie legi. Curtea poate să spună dacă legea este constituţională sau nu. (...) Curtea nu poate să modifice definiţia infracţiunii, nici pedepsele aplicate, politica penală aparţine exclusiv Parlamentului", a mai explicat fostul preşedinte al CCR.

Indulgent cu infractorii?

"Cred că da, pentru că sunt anumite fapte dezincriminate. Despre abuzul în serviciu CCR s-a pronunţat şi s-a ajuns la o soluţie care zic eu că este corectă. Într-o ţată în care toată lumea se plânge de abuzul funcţionarilor, toată lumea se plânge când merge la un ghişeu că trebuie să dea şpagă, noi venim şi dezincriminăm tocmai aceste fapte. Politica penală este exact invers: trebuie să sancţioneze acolo unde faptele sunt covâşitoare. Sunt oameni care ştiu lucrurile acestea, dar, din păcate, nu-i ascultă nimeni, nu ascultă nici de Comisia de la Veneţia, nu ascultă nici de Comisia Europeană, ce să mă asculte pe mine", a mai spus Augustin Zegrean.

Modificările la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 165. Legea va fi spusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel