Viktor Orban rămâne premierul Ungariei, potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Duminică au avut loc alegeri parlamentare în Ungaria. Peste 8,3 milioane de cetăţeni ai Ungariei au fost chemaţi  la urne pentru a-şi exprima votul în cel mai incert scrutin din istoria post-comunistă a ţării.  Urnele s-au închis la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar primele rezultate parțiale au început deja să apară.  

Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcţie Viktor Orban, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, la o diferenţă semnificativă de alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, potrivit rezultatelor parţiale.

Alianţa Fidesz - KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) a obţinut 59% din voturi în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală centrală după numărarea a 28% din buletinele de vot, informează site-ul 24.hu.

Alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, a obţinut 29,4% din voturi. Coaliţia de opoziţie este formată din partidele Coaliţia Democratică (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Mişcarea Impuls şi organizaţia Dialog pentru Ungaria.

Mişcarea Patria Noastră (Mi Hazánk) a obţinut 6,59% din voturi.

Prezenţa la urne în scrutinul parlamentar a fost de 68%.

 

Orban încearcă să se mențină la putere, profitând chiar de războiul din Ucraina 

 

Acesta a fost primul scrutin legislativ din ultimii 12 ani în care premierul maghiar Viktor Orban, cel mai longeviv prim-ministru din Europa, încearcă să se mențină la putere, profitând chiar de războiul din Ucraina pentru asta.

Rezultatul alegerilor este de mare importanţă nu doar pentru Ungaria, ci şi pentru Uniunea Europeană, pentru că liderul guvernului de la Budapesta a fost primul şef de guvern al unei ţări membre a UE care a acţionat sistematic împotriva statului de drept şi democraţiei, provocând nenumărate dezbateri şi crize ani în şir în blocul comunitar.

Confirmarea lui Orban în funcţie sau alungarea sa de la putere prin vot reprezintă şi o chestiune ce ține de viitorul unei doctrine liberale, de felul celei promovate de premierul ungar, în UE. Orban spune că maghiarii au de ales între război și pace, în timp ce opoziția spune că maghiarii au de ales între Orban și Europa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel