"Veniți în România, că au crescut salariile". Jurnalist român mutat în Marea Britanie: "Nu e vorba de bani, ci de respect și demnitate"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Octavian Herța, un jurnalist român mutat în Marea Britanie, explică de ce mulți dintre românii care au plecat să lucreze în străinătate nu se vor mai întoarce acasă, deși sunt asaltați cu mesaje despre creșterile de salarii din România.  

Octavian Herța este cunoscut pentru talentul său narativ și pentru modul amuzant în care povestește ce i se întâmplă în Marea Britanie. Mutat de mai mulți ani în străinătate unde lucrează în construcții, jurnalistul român a observat un anumit de mesaj care se transmite celor plecați în diaspora: "Nu mai rentează să lucrezi în străinătate, că și acasă merge treaba". 

"Văd că ia naștere un curent care prinde la un anumit segment dintre cei rămași acasă însă, din fericire, mai deloc la cei plecați: întoarceți-vă în România, că au crescut salariile și lumea o duce bine.

Cei care propagă mesajul ăsta simplist urmăresc, probabil, să atragă publicul amator de naționalism ieftin și găunos. Oameni care nu au trăit în viața lor într-o țară occidentală mușcă la exemple de indivizi care fac bani în România, fie din mici afaceri, fie din salarii. „Uite, bă, că nu mai e nici la noi așa nasol ca înainte, lumea se descurcă, dacă muncești, faci bani oriunde”.

Normal că se fac bani și în România, normal că și acolo sunt oameni bine situați financiar. Însă, pe lângă ăștia, sunt mulți alții care nu o duc bine. Care se chinuiesc cu salarii insuficiente, cu rate la bănci, cu facturi imense la energie", scrie Octavian Herța pe contul său de Facebook, urmărit de aproape 20.000 de oameni. 

"Nu e vorba doar despre bani"

 

În opinia sa, decizia românilor din diaspora de a rămâne acolo unde sunt nu se limitează doar la bani, ci sunt multe alte aspecte pe care le iau în calcul.

"Însă, de fapt, mesajul ăla cu „nu mai rentează să lucrezi în străinătate, că și acasă merge treaba”, transmis cu agresivitate la adresa celor din diaspora, eludează un aspect esențial, care are o influență din ce în ce mai mare în decizia de plecare a românilor în străinătate, dar și în dorința multora dintre cei plecați de a rămâne acolo unde sunt.

Pentru că nu e vorba doar despre bani, despre cât de mari sunt salariile într-o țară sau alta, despre mașini, vacanțe sau obiecte de lux. Începe să fie din ce în ce mai mult vorba despre calitatea vieții, dincolo de zona financiară. Despre servicii publice normale, toleranță, politețe, respectul pe care-l primești din partea statului. Despre mai puțin stres și mai puțină frică. Despre multe și multe altele, pe care nicio creștere economică a României nu le poate suplini.

Degeaba găsești un salariu bun în România, pentru că statul tot așa o să te trateze, cu ostilitate și lipsă de respect. Degeaba reușești să încropești un trai decent acasă, dacă doamna de la supermarket tot acră e, dacă funcționarul de la ghișeu tot în scârbă îți vorbește, dacă primarul e tot jupân pe tarla, dacă lucrurile simple ce ar trebui să funcționeze decent, tot la pământ sunt.

Din toate cauzele astea nu se întorc cei mai mulți dintre români acasă, nu pentru că ar muri de foame odată ajunși acolo. Pe oameni îi extragi greu dintr-un mediu în care se simt apreciați, în care pot evolua liber, în care nu le este frică în fiecare zi", mai scrie jurnalistul.

Românii vor mai mult respect

 

"Degeaba îi momești cu exemple de inși care se descurcă bine acasă, degeaba îi faci proști că aleg să trăiască printre străini, degeaba bagi bățul prin gard, încăierându-i pe cei din diaspora cu cei care au ales să rămână în România. Nu vei demonstra decât că ești un manipulator ignorant, care alege să expună o bucățică de adevăr ambalat în multe straturi de minciună.

Da, oamenii nu se întorc în România pentru că au învățat să vrea mai mult. Nu numai un salariu mai mare, ci mai mult respect, mai multă demnitate, mai multe șanse de a trăi așa cum își doresc. Au învățat să creadă în normalitate, a început să li se pară firesc ca lucrurile din jurul lor să funcționeze.

P-ăștia n-o să-i aducă înapoi niciun combinator de net, niciun politician doritor de voturi ieftine, nicio media de partid. Invit orice român care n-a ieșit în viața lui din țară, să trăiască o vreme în Norvegia, Suedia, Australia, Canada ori Marea Britanie. Să vedem apoi dacă mai mușcă la mesajele tembele care se dau tumba de o bună bucată de vreme pe rețelele sociale ori pe media de partid și de stat...", conchide Octavian Herța.

 

*Sublinierile și intertitlurile aparțin redacției

 

-------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel