Ungaria pune gând rău hipermarketurilor. Orban ordonă anchetă după creșterea prețurilor la produse alimentare 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ungaria pune gând rău hipermarketurilor. Orban ordonă anchetă după creșterea prețurilor la produse alimentare 

Ministerul Economiei din Ungaria a anunțat miercuri că a solicitat Autorității pentru Concurență din Ungaria (GVH) să inițieze o investigație în rândul retailerilor privind creșterile de prețuri la produsele esențiale, relatează Reuters.

În primul trimestru al anului trecut, inflația anuală din Ungaria a atins cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, depășind 25%. După o scădere abruptă, inflația a revenit pe un trend ascendent, ajungând la 4,1% în luna iulie, de la 3,7% în iunie.

"Lanțurile de retail au aplicat simultan și semnificativ creșteri de prețuri la produsele de bază... Ministerul Economiei va lua măsuri decisive și va demara o investigație", se menționează în comunicatul de presă.

Ce produse s-au scumpit în Ungaria 

Conform Ministerului Economiei, marile lanțuri de retail au crescut prețurile la produse precum făină, lapte și zahăr. În cazul unor tipuri de făină, prețurile aproape s-au dublat, în timp ce la anumite mărci de lapte, prețurile au crescut în medie cu 45%, iar prețul zahărului granulat a crescut cu peste 25%.

Aceste creșteri de prețuri contravin plafoanelor stabilite de Guvern pentru alimente și promoțiilor la anumite produse, care sunt monitorizate online începând cu 1 iunie 2023, conform aceluiași comunicat.

Ca răspuns la creșterea inflației, Banca Națională a Ungariei a decis marți să mențină dobânda de referință la 6,75%, dar a subliniat că există posibilitatea unei reduceri prudente a costului creditului până la sfârșitul acestui an.

În plină pandemie, când guvernul Orban a decis plafonarea prețurilor la alimente și combustibil, o lipsă acută a acestor produse a lovit țara, forțând o mare parte dintre unguri să treacă frecvent granița în România pentru a achiziționa cele necesare. Măsurile de plafonare pentru combustibili nu au fost însă de foarte lungă durată, Orban fiind nevoit să renunțe în cele din urmă la această măsură după ce benzinăriile au ajuns în situația să vândă pe pierdere. 

Ungaria, mari probleme și cu petrolul. Se oprește conducta din Rusia

Ungaria, dar și țara vecină Slovacia au mari probleme cu aprovizionarea rafinăriilor cu petrol, după ce Ucraina împiedică tranzitarea teritoriului său. 

"Faptul că Comisia Europeană a declarat că nu este dispusă să ajute la asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi Slovaciei indică faptul că ordinul a fost trimis de la Bruxelles Kievului pentru a crea probleme şi dificultăţi în aprovizionarea cu energie a Ungariei şi Slovaciei", a declarat Szijjarto la un eveniment politic.

Ungaria are o poziție total diferită față Uniunea Europeană în privința războiului din Ucraina. Deși întregul bloc al țărilor occidentale boicotează Rusia, premierul Viktor Orban, care este conducătorul de facto al țării menține o legătură strânsă cu Vladimir Putin. Mai mult decât atât, chiar i-a făcut o vizită lui Putin la Kremlin după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Viktor Orban a blocat de nenumărate ori inițiativele Uniunii Europene de acordare de ajutor Ucrainei, iar UE a reacționat blocând o parte dintre fondurile europene destinate Ungariei. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel