Un tânăr român va primi 3.000 de euro daune de la fostul liceu, după ce a avut nota 2 la purtare în clasa a XI-a și a fost la un pas de exmatriculare

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Curtea de Apel Ploiești a emis o decizie definitivă în cazul elevului din Buzău, care, în urma unei postări pe Facebook în care ironiza o profesoară, a primit nota 2 la purtare în 2018. Instanța a dispus ștergerea notei din registrul școlar și acordarea unor daune morale de 3.000 de lei elevului pentru suferința cauzată de sancțiune. 

Decizia definitivă a instanței în cazul lui Andrei Voicu din Buzău, elev al Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ în 2018, a fost pronunțată. Nota 2, acordată după ce a ironizat profesoara prin intermediul unei postări pe Facebook, va fi ștearsă din registru. Mai mult, elevul va primi daune morale în valoare de 3.000 de lei.

Curtea de Apel Ploiești a hotărât că Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ trebuie să șteargă din registru nota 2 acordată lui Andrei Voicu în 2018 și să-i plătească daune morale de 3.000 de lei pentru suferința cauzată prin scăderea notei la purtare. Incidentul a avut loc când adolescentul, pe atunci în vârstă de 17 ani, a distribuit un clip video în care apărea profesoara de desen.

În postarea sa, elevul a ironizat profesoara, ceea ce a dus la o anchetă disciplinară, iar Andrei Voicu a fost sancționat cu nota 2 la purtare pentru primul semestru. Adolescentul a postat un videoclip cu profesoara de desene care era totodată și solistă într-un grup de muzică etno, opinând că este o „struțo-camilă a artei care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”.

Cadrele didactice din cadrul colegiului au decis să aplice o sancțiune elevului, constând în scăderea notei la purtare la 2. Mama elevului a contestat imediat sancțiunea. Drept rezultat, Andrei Voicu a reușit să scape de exmatriculare și repetenție în semestrul al doilea, primind o notă de 10 la purtare și astfel ridicându-și media anuală la 6.

Un tânăr român va primi 3.000 de euro daune de la fostul liceu, după ce a primit nota 2 la purtare

 

După trei ani de litigii, Tribunalul Buzău a pronunțat, la data de 7 aprilie 2023, anularea deciziilor Colegiului din Buzău referitoare la scăderea notei la purtare a lui Andrei. În urma acestei hotărâri, școala a fost obligată să șteargă mențiunile privind aplicarea notei 2 la purtare în semestrul I al anului școlar 2018-2019 din evidențele școlare ale reclamantului și să plătească daune morale în valoare de 3.000 de euro, plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. Colegiul Național „B.P. Hasdeu” a formulat un recurs împotriva acestei hotărâri, însă Curtea de Apel Ploiești l-a respins pe 30 ianuarie 2024, menținând decizia inițială a Tribunalului Buzău. Decizia instanței pune capăt definitiv proceselor.

În urma deciziei definitivă a Curții de Apel, nota respectivă va fi eliminată din registrul școlar, iar elevul va primi compensații morale pentru suferința provocată de scăderea notei. În trecut, Andrei Voicu a povestit că această situație a dus la o perioadă de depresie și chiar la internarea sa într-un spital de boli mintale, însă acum - absolvent de Psihologie în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași - se consideră un învingător.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel