Un sfert din cetățenii Republicii Moldova au devenit români

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Un sfert din cetățenii Republicii Moldova au devenit români
Un sfert din cetățenii Republicii Moldova au devenit români

Numărul cetățenilor moldoveni care au cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns astăzi la 642.149 de persoane dintr-o populație de facto de circa 2,7 milioane de locutori, ceea ce înseamnă că unul dintre patru moldoveni au și cetățenia română.

Datele se regăsec într-un răspuns al Ministerului Justiției postat pe site-ul Camerei Deputaților, după o interpelare făcută de către deputatul Ștefan-Iulian Lorincz (USR PLUS) săptămâna trecută.

De asemenea, numărul total al cererilor depuse de moldoveni este de 786.546, astfel că 144.434 de cereri așteptau să fie rezolvate la finele lui 2020, conform datelor Ministerul Justiției din România. Conform statisticilor cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni s-a produs în ultima decadă, când peste 580.000 de cetățenii din numărul total au fost oferite de către autoritățile române peste Prut, scrie paranteze.com

De remarcat este faptul că pandemie de coronavirus a încetinit ritmul de depunere a cererilor cu 80% din pricina, în special, a restricțiilor de circulație între România și Republica Moldova. Astfel, numai 17.549 de cereri au fost depuse. Cu toate acestea, statul român a proces dosare din state și acordat și în 2020 un număr mare de cetățenii pentru moldoveni în cuantum de 66.158. În ceea ce privește cererile pentru copii minori pentru care se redobândește cetățenia există un salt mare și în 2020 față de 2019 de la 1.257 la 2.005 de cereri aprobate. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel