Un român din Spania a dezlegat misterul simbolului care apare pe tot mai multe mașini: „E peștele de pe televizor. Nu mai are loc acolo“

Dacă aţi văzut în trafic maşini care au pe spate ca emblemă simbolul unui peşte, trebuie să știți că, în esență, este purtat ca un simbol religios. Însă perpețiile românilor din Spania arată că poate fi și... altceva.

Desenul respectiv se numeşte „peştele lui Isus”, fiind un acronim al grecescului ΙΧΘΥΣ „ichthys” – (Iesous Christos Theou Yios Soter), adică „Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Mantuitorul”.  

Peștele este un simbol crestin evident încă din Evanghelia după Matei 4:19: „Și le-a zis: Veniți dupa Mine și vă voi face pescari de oameni”. Iată și definiția simbolului: Iota (I) este prima literă de la Iēsous, adică ”Isus„; Chi (CH) este prima literă de Christos, care se traduce prin „uns”; Theta (TH) este prima literă de Theou, grecescul pentru „Dumnezeu”, Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios, grecescul pentru „Fiul”, iar Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator”.

Românii inventivi însă dau alte valențe acestui simbol.

(w670)

„Vad tot mai des, în spatele unor mașini mici, un desen și anume un pește.
De ce au acel pește desenat?
Este vreo religie, vreo sectă sau este ceva precum potcoava la români, să le poarte noroc sau ce?
Daca era o cruce, m-aș fi gandit la creștinism, dar asa...un pește?
Are fete la produs și este o reclamă sub acoperire?“, scrie Laurențiu pe un grup de români din afara granițelor, nedumerit de apariția simbolului care definește un pește.

Răspunsul unui alt conațional la întrebarea sa stârnește sute de reacții:  „E peștele de pe televizor. Nu mai are loc acolo“, scrie Claudiu.

„Prima mașină pe care am cumparat-o în Spania avea un pește, 3 ani nu m-a oprit poliția!
A doua am cumpărat-o de la un catalan, are un măgar! Mă oprește poliția de 5 ori pe zi!
Nu mai înțeleg nimic!“, zice si Ioan.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI


Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy