Un român din Diaspora, semnal de alarmă: „Cum ne putem vaccina? Haideți să le dăm domnilor coaliționiști idei și soluții”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un român din Diaspora ridică o problemă importantă în mediul online: unde se pot vaccina românii din străinătate? 

Românul atrage atenția autorităților și întreabă dacă s-au gândit să includă și pe cei din străinătate în campania națională de vaccinare anti-Covid. 

„Am și eu o întrebare pentru Ministerul Sănătăţii - România și pentru Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania. În condițiile în care, aproape un sfert din populația activă a României trăiește și muncește în afara României, v-ați gândit la includerea acestor cetățeni în campania națională de vaccinare anti-Covid, într-un mod specific și eficient pentru statutul și situația lor !?! Mai concret, românii din Diaspora, cum se pot vaccina ?! sau odată plecați din țară, ei nu mai sunt "problema" voastră ?!

Ați ridicat la nivelul UE chestiunea reciprocității vaccinării cetățenilor care nu se află în țara de origine ?! Au acces la platforma de vaccinare și dacă nu au un telefon activ pe o rețea de telefonie mobilă din România !? Ați desfășurat campanii de comunicare și informare prin rețelele consulare și diplomatice !? Comunicați cu asociațiile și comunitățile românești din afara României !?Nu mă gândesc la un regim preferențial. Mă gândesc doar dacă aveți o strategie clară și o comunicare coerentă și pertinentă care să-i vizeze și pe acești oameni !?”, scrie Alin Stanciu pe pagina sa de Facebook.

 

„Haideți să le dăm domnilor coaliționiști idei și soluții”

 

Românul caută la conaționali soluții și întreabă cum au reușit să se vaccineze.

„Pe voi, cei care trăiți și munciți în afara României vă întreb cum ați rezolvat cu vaccinarea ? Cum vă tratează statele în care sunteți ? Ați reușit să vă vaccinați ? Aveți de gând să o faceți ? Cum ? Unde ? Către ce țară priviți cu mai multă speranță că o să puteți să vă vaccinați , către România sau către țara în care sunteți?

Haideți să le dăm domnilor "coaliționiști" idei și soluții, că se pare că lor li se cam rupe de cei care sunt de peste două decenii, cei mai mari investitori din economia românească”, a conchis românul.

 

„Țara gazdă se descurca binișor”

 

Reacțiile românilor din străinătate nu au ezitat să apară.

„Deocamdată așteptam, ca și toți doritorii. Țara gazdă se descurca binișor / cât despre guvernul României nu mai avem nici o speranța darămite pretenții ! Suntem doar un nr noi cei din Diaspora , căci sincer drepturi nu prea avem și dacă sunt , sunt doar pe hârtie!”

„Nu știu în alte țări care exact sunt criteriile pentru vaccinare dar în Germania dacă ești asigurat nu se pune problema să nu primești vaccin dacă ai altă cetățenie. Noi ăștia, familia, ne-am făcut cont pe platforma de vaccinare iar acum ne așteptăm rândul”.

„În Italia se vaccinează toti rezidentii. Din păcate suntem pe ultimul loc di Europa. Planul de vaccinare e făcut pe niste categorii... Sunt șase un total. Încă nu au terminat a doua categorie. Eu sub 55 de ani și fără patologii sunt în a șasea categorie. Pușcăriașii sunt în a treia înaintea celor sub 55 de ani și cu patologii.În orice caz, eu m-aș duce si in țară să îl fac. Am cartelă Digi cu două numere unul românesc și unul italian. Dar am CI expirată. In plus cum trebuie să fac? Ajung in țară, fac carantină si apoi fac vaccinul? Sau se poate face fara carantină? Așteptăm pe 17 să vedem ce se decide cu regulile comune de deplasare la nivelul UE”.

„Italia vaccinează toți rezidenții în teritoriu național, urmând planul de priorități. Cred că asta se face in toată UE”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel