Un profesor din Cluj s-a folosit de situația din România pentru a arăta de ce au eşuat protestele din Ungaria

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Imagine din timpul protestului profesorilor (Sursa foto: Agerpres)
Imagine din timpul protestului profesorilor (Sursa foto: Agerpres)

„Nici nu s-a pus problema să nu se alăture grevei aproape toată lumea de la Liceul Teoretic "Apáczai Csere János" din Cluj-Napoca, unde predau, şi unde chiar şi directorul şcolii a susţinut protestul nostru“ - a declarat profesorul de liceu, János Lukács, într-un interviu acordat ziarului ungar hvg.hu, dezvăluind motivul pentru care profesorii din România au putut realiza în trei săptămâni ceea ce colegii lor din Ungaria nu au reuşit nici într-un an şi jumătate.

În timp ce profesorii din România nu doar că au reuşit, prin solidaritatea lor fără precedent, să convingă Guvernul de la Bucureşti să le mărească salariile, dar au mobilizat şi societatea de partea lor, în Ungaria, protestele nici nu sunt adevărate greve din cauza legislaţiei FIDESZ, şi puţini oameni au participat la acţiunile de nesupunere civică care au implicat concedieri şi reduceri salariale, iar comunitatea de profesori a rămas divizată. Adoptarea legii statutului, numită de mulţi drept legea răzbunării, a fost contestată de aproape mai puţini oameni ca niciodată.

"Contractele noastre au fost suspendate pe durata grevei, astfel încât cei care au ales această formă de protest au renunţat şi la salariul lor pentru această perioadă. Deşi relativ puţini profesori din şcoala noastră sunt membri de sindicat, aproape toţi colegii ni s-au alăturat, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat. S-a întâmplat ceva ce a mişcat întreaga comunitate didactică" - a conturat situaţia de bază profesorul din Cluj-Napoca pentru nepszava.hu, titrează Rador.

S-a întâmplat ceva ce a mişcat întreaga comunitate didactică

 

În această privinţă, România nu a fost la fel de divizată din punct de vedere politic ca Ungaria. Toată lumea a fost de acord cu faptul că este necesară o creştere salarială, dar s-a discutat mai mult despre momentul în care aceasta ar trebui să aibă loc. Pe de altă parte, momentul grevei a fost foarte bine ales, deoarece adevărata miză a grevei profesorilor este la finalul anului şcolar, când se desfăşoară examenele, a declarat János Lukács.

Profesorul a mai adăugat că Guvernul de la Bucureşti a promis anterior că va alinia salariile profesorilor debutanţi la salariul mediu naţional, dar acest lucru a fost ulterior eliminat din proiectul de lege, ceea ce i-a înfuriat pe profesori, iar profesorul din Cluj spune că "dacă nu faci profesia atractivă pentru tineri, ei pur şi simplu nu vor deveni profesori".

Dar asta nu e tot, seria grevelor naţionale nu au avut loc doar pentru bani, ci şi pentru a creşte stima socială a profesorilor. Deşi au existat îndoieli, majoritatea părinţilor şi elevilor au fost de partea profesorilor, aşa cum au dovedit zecile de mii de oameni care au protestat în Bucureşti.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel