Un oraș din Germania îl sfidează pe cancelarul Merz: 3 ore de muncă pe zi pentru cine primește ajutor social

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Germania ar putea introduce ore de muncă în folosul comunității pentru beneficiarii de ajutoare sociale (Foto: Freepik)
Germania ar putea introduce ore de muncă în folosul comunității pentru beneficiarii de ajutoare sociale (Foto: Freepik)

Un oraș din Germania cere muncă obligatorie pentru beneficiarii venitului de cetățean: presiuni asupra cancelarului Friedrich Merz.

Reforma sistemului de venit de cetățean din Germania atrage controverse tot mai mari, în contextul planurilor guvernului federal condus de cancelarul Friedrich Merz de a introduce o nouă formă de asigurare de bază. Printre vocile care susțin o înăsprire a condițiilor pentru acordarea acestui ajutor social se numără și orașul Essen, care cere ca beneficiarii să fie obligați să muncească în folosul comunității.

Essen pune presiune pe coaliția CDU/SPD

 

Noua formulă de asigurare de bază, care urmează să înlocuiască actualul venit de cetățean, este elaborată de coaliția CDU/CSU–SPD și prevede posibilitatea reducerii complete a beneficiilor în anumite condiții. Cu toate acestea, proiectul nu include în forma actuală o obligație clară de muncă. Reprezentanții orașului Essen contestă această omisiune și cer măsuri mai ferme.

Peter Renzel, directorul pentru afaceri sociale al orașului Essen, solicită includerea obligativității de a presta muncă pentru binele comun în noul sistem. Într-o declarație pentru cotidianul WAZ, Renzel a spus că „noua securitate de bază trebuie să devină o alianță pentru muncă”. Acesta este responsabil de centrul pentru locuri de muncă al orașului și se declară un critic ferm al actualului venit de cetățean.

Propuneri pentru muncă în folosul comunității

 

Renzel susține că o înăsprire semnificativă a politicii sociale trebuie să însemne nu doar sancțiuni mai dure pentru refuzul repetat al angajării, ci și impunerea unei munci obligatorii. „Nu voi ceda. Ne vom ține de cuvânt”, a afirmat el.

Deși documentul de coaliție CDU/SPD nu menționează explicit această obligație, Renzel intenționează să folosească relațiile sale din Ministerul Federal al Muncii pentru a promova includerea acestei măsuri: „La urma urmei, un acord de coaliție nu este încă o lege.”

Anul trecut, Renzel a atras atenția la nivel național printr-un document de lucru în care propunea ca beneficiarii venitului de cetățean, dar și solicitanții de azil cu capacitate de muncă limitată, să fie obligați să presteze activități caritabile cel puțin trei ore pe zi – chiar dacă nu au perspective reale de angajare.

„Locul de muncă, înaintea calificării”: priorități în reforma pieței muncii

 

În prezent, centrul de locuri de muncă din Essen deservește aproximativ 43.000 de gospodării care beneficiază de venit de cetățean. Numărul acestora a crescut cu aproape 500 în ultimul an.

Renzel consideră că odată cu numirea lui Bärbel Bas în funcția de ministru federal al Muncii – o politiciană familiară cu realitățile regiunii Ruhr – există șansa unei reforme autentice.

El propune reducerea birocrației pentru a facilita integrarea pe piața muncii. Printre ideile sale se numără și acordarea unor subvenții salariale forfetare pentru beneficiarii de ajutoare sociale care obțin venituri suplimentare, în locul calculelor individuale complicate.

„Prioritatea în centrele de ocupare a forței de muncă trebuie să fie din nou găsirea unui loc de muncă supus contribuțiilor la asigurările sociale”, a declarat Renzel, subliniind că formarea profesională suplimentară este prea costisitoare și ar trebui făcută direct la locul de muncă.

Guvernul federal anunță, la rândul său, măsuri mai ferme împotriva celor care refuză în mod repetat angajarea. Potrivit unui comunicat oficial, „vom elimina barierele din calea medierii, vom înăspri obligațiile de cooperare și vom impune sancțiuni în conformitate cu principiul promovării și exigenței. Sancțiunile trebuie aplicate mai rapid, mai ușor și cu mai puțină birocrație.”

Totuși, reformele propuse stârnesc critici din partea specialiștilor și organizațiilor de profil. Dr. Utz Anhalt, expert în drept social, avertizează că „cei afectați ar putea fi forțați să ocupe locuri de muncă prost plătite”, potrivit unei declarații pentru portalul gegen-hartz.

La rândul său, Asociația Socială VdK Germania consideră că planurile guvernului nu sunt suficiente pentru a califica mai mulți oameni pentru piața muncii a viitorului. „Măsurile anunțate nu sunt potrivite pentru reformarea sistemului într-un mod care să răspundă nevoilor reale”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației pentru rețeaua IPPEN.MEDIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel