Lanțul german de magazine de modă și costume tradiționale Dollinger își va închide definitiv toate sucursalele din Germania la finalul lunii octombrie. Compania, care avea 150 de angajați înainte de declanșarea crizei, a intrat în procedură de insolvență și nu a reușit să identifice o soluție viabilă de salvare. Începând din august, în magazinele rămase va avea loc o vânzare masivă de lichidare de stoc, au anunțat publicațiile PNP și Traunsteiner Tagblatt.
Deși nu a fost unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de retail din Germania, Dollinger s-a bucurat de o prezență semnificativă în sudul țării, având puncte de vânzare importante în regiunea bavareză. Insolvența, anunțată oficial în martie, a dus la încercări de restructurare prin autoadministrare, însă eforturile au eșuat. „În ciuda eforturilor intense, în ultimele luni nu a putut fi elaborat niciun plan de restructurare viabil care să permită supraviețuirea pe termen lung”, a declarat directorul general Kathrin Proft.
Compania va începe în curând reducerile finale
Până la 31 octombrie, magazinele Dollinger din Berchtesgaden, Bad Reichenhall, Reit im Winkl, Ruhpolding, Salzburg și cele două magazine separate pentru femei și bărbați din Traunstein își vor închide porțile. Singura locație care va continua să funcționeze este cea din Salzburg, Austria, care va fi operată de o companie soră. În paralel cu reducerile de vară deja în derulare, vânzarea de lichidare cu reduceri suplimentare va începe în luna august.
Lanțul Dollinger a fost nevoit să își reducă treptat activitatea încă de la începutul anului. Numărul angajaților a scăzut de la 150 la doar 31, iar cinci sucursale au fost deja închise, inclusiv cea din Inzell, un punct de atracție pentru turiști și localnici. Decizia a stârnit nemulțumirea clienților, unii exprimându-și dezamăgirea pe rețelele sociale: „O, nu, a fost întotdeauna o vizită obligatorie în vacanța din Inzell” sau „Inzell este pe cale de dispariție încet, dar sigur. Este o adevărată rușine”.
Situația economică din Germania, printre factorii care duc la faliment
Directorul general Kathrin Proft a explicat că situația economică a devenit imposibil de gestionat: „Provocările cu care s-a confruntat compania de ani de zile sunt profunde: frecvența clienților în comerțul cu amănuntul fizic a scăzut continuu de la pandemia de coronavirus. În același timp, costurile au crescut semnificativ - în special pentru chirie, energie și personal. Creșterea suplimentară anunțată a salariului minim legal a crescut și mai mult presiunea economică. Funcționarea profitabilă în aceste condiții nu mai era posibilă”.
Pe site-ul oficial, Dollinger își descria identitatea drept o combinație între tradiție și modernitate: „De peste 60 de ani, Dollinger a reprezentat legătura dintre rădăcinile noastre în costumul tradițional și moda contemporană și sustenabilă. Suntem de mult timp conectați la comunitățile noastre. Ne cunoaștem clienții și le pasă de ei”.
Pentru mulți dintre clienți și foști angajați, vestea închiderii reprezintă finalul unei ere. „Cine ar fi crezut!!! Am lucrat pentru Dollinger atât de mult timp”, a scris un fost angajat pe Facebook, reacționând la anunțul care pune punct definitiv existenței acestui lanț de magazine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News