Un flagel periculos se răspândește în Germania: pericolul vine prin aer. Operațiuni cu costume de protecție

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Autoritățile au emis mai multe avertismente
Autoritățile au emis mai multe avertismente

Alertă sanitară în Germania. Invazie de molii procesionare a stejarului. Risc de reacții alergice și măsuri speciale de protecție. 

O epidemie periculoasă se extinde în Germania, punând în pericol sănătatea populației inclusiv prin expunere pe calea aerului. Este vorba despre invazia moliei procesionare a stejarului, insectă ale cărei peri urticanți pot provoca reacții alergice grave. În numeroase regiuni ale țării au fost instituite măsuri speciale, iar autoritățile avertizează populația să evite contactul cu aceste omizi.

Potrivit Serviciului German de Meteorologie, care actualizează zilnic o hartă de avertizare timpurie privind stadiile de dezvoltare ale acestor insecte, mari părți ale Germaniei sunt afectate. Oficiul de Stat Bavarez pentru Silvicultură (LWF) a confirmat pentru postul de televiziune BR că molia procesionară a stejarului este prezentă aproape peste tot în Bavaria, cu excepția Alpilor, a zonelor de la poalele Alpilor și a unor regiuni montane joase.

Situație gravă în Berlin

 

Situația este îngrijorătoare și în capitala Berlin. Derk Ehlert, expert în fauna sălbatică din cadrul Senatului Berlin, a declarat pentru postul RBB că „există din nou mai multe cazuri decât în 2024 și 2023, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că 2025 este un an vizibil secetos”. La rândul său, Kay Bultmann, șefa adjunctă a Departamentului de Sănătate din Bremen, a precizat pentru „Buten un binnen” că numărul cazurilor „a crescut cu siguranță”, însă nu poate fi catalogat încă drept o explozie. „De fapt, molia procesionară a stejarului este prezentă peste tot. Am analizat codurile poștale de unde provin rapoartele și acestea sunt răspândite în întreg orașul”, a subliniat Bultmann.

În unele zone, pericolul a dus chiar la închiderea unor spații publice. O parcare de pe autostrada A1 a fost recent izolată din cauza prezenței acestor omizi. „Problema este că nu doar contactul direct cu omida poate declanșa reacții alergice, ci și firele lor de păr pot fi purtate de vânt pe o rază de aproximativ 50 de metri. În astfel de spații deschise, nu poți anticipa unde ajung acești peri toxici”, a explicat Kay Bultmann.

 

Populația, avertizată să nu se apropie de copaci

 

Specialiștii avertizează că toată lumea poate avea reacții alergice în urma contactului cu acești peri, efectele fiind comparabile cu cele provocate de atingerea unei urzici. Potrivit medicului dermatolog Jan Ohletz, de la Clinica Vivantes din Spandau, „în majoritatea cazurilor, este vorba despre o erupție cutanată inofensivă, enervantă, dar ușor de tratat”. Cu toate acestea, situația poate deveni periculoasă: „Dacă o persoană inhalează o cantitate mare de peri urticanți sub un cuib, se poate declanșa un atac de astm, chiar dacă persoana nu are un astfel de diagnostic preexistent”, a precizat Ohletz. Medicul spune că în cei 16 ani de activitate nu a întâlnit personal astfel de cazuri grave, dar asta nu exclude posibilitatea apariției lor.

Simptomele în urma contactului cu molia procesionară a stejarului sunt bine documentate. Fostul medic adjunct al districtului Merzig-Wadern, Dr. Gerd Schneider, a explicat pentru Saarbrücker Zeitung că „firele de păr urticanți provoacă de regulă înroșirea pielii și mâncărimi severe care pot dura zile întregi, o reacție cunoscută sub denumirea de dermatită de omidă”. În cazuri mai rare, pot apărea iritații ale mucoaselor tractului respirator (tuse, bronșită, astm) și ale ochilor (roșeață, mâncărime, conjunctivită). În situații izolate, expunerea poate provoca simptome generale precum febră și probleme circulatorii, din cauza toxinelor proteice din firele de păr ale omizilor.

Riscurile sunt confirmate și de cazurile recente raportate. O mamă și fiul ei din Bavaria au fost afectați după ce au vizitat o piscină în aer liber. Femeia a postat pe Facebook un mesaj de avertizare, în care povestește că zona piscinei fusese anterior izolată, dar accesul a fost reluat. „Cu toate acestea, firele de păr extrem de toxice ale omizii încă par să fie acolo. Fiul meu și cu mine avem o erupție cutanată extremă, cu mâncărimi pe tot corpul, care arde ca focul”, a scris aceasta. Declarațiile nu au putut fi verificate oficial, dar sunt considerate plauzibile în contextul situației actuale.

Mai multe orașe din Germania au emis numeroase avertizări în ultimele zile

 

Municipalitățile și districtele din Germania au emis numeroase avertizări în ultimele zile. Districtul Prignitz (Brandenburg) și municipalitatea Oyten (Saxonia Inferioară) au informat populația prin postări pe Facebook despre prezența masivă a moliei procesionare a stejarului. Doar în aceste două zone, 115 cuiburi au fost deja îndepărtate. Autoritățile avertizează că îndepărtarea cuiburilor trebuie realizată exclusiv de echipe specializate, echipate corespunzător, cu protecție respiratorie. „Nimeni nu ar trebui să încerce să îndepărteze singur aceste cuiburi”, subliniază mesajele oficiale.

În Bavaria, compania Baumpflege Rasp din Wiesau (districtul Tirschenreuth) a prezentat recent cum se desfășoară intervențiile profesionale. „Pericol evitat: operațiune împotriva moliilor procesionare de stejar! Astăzi ne-am confruntat cu aceste omizi care infestaseră un copac din zona noastră. Cu costume de protecție, echipamente profesionale și multă dedicare, am îndepărtat în siguranță omizile”, au transmis reprezentanții companiei.

Autoritățile recomandă populației să evite zonele infestate, să nu atingă cuiburile și să semnaleze imediat prezența moliilor procesionare a stejarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel