Un cofetar român a primit medalia de argint la un concurs din Germania

Cofetarul român Farkas Ferenc a câștigat medalia de argint în cadrul Olimpiadei Culinare IKA 2020 de la Stuttgart, se desfăşoară în perioada 14-19 februarie.

Cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă "Dracula, între istorie şi ficţiune".

Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.

"Au fost multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe (...) Eu am luat medalia de argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această compoziţie", a declarat Farkas Ferenc.

 

Cofetarul a câștigat de-a lungul timpului mai multe medalii

 

Maestrul cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a realizat - de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional, covoare sau costume populare făcute din aluat.

Spre exemplu, la târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile "Harap Alb", "Pupăza din tei" şi "Punguţa cu doi bani", precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.

De asemenea, a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.

 

Își dorea o cu totul altă meserie, dar viața i-a rezervat altceva

 

Farkas Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă viaţa nu i-ar fi "încurcat socotelile", dar, din fericire, a devenit unul dintre cei mai buni cofetari din lume.

"Am învăţat această meserie la şcoală, la actualul liceu "Constantin Brâncuşi" din Sfântu Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar, bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus hai să încerc (...), pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu ei. Şi aşa a fost începutul", a mai spus Farkas Ferenc.

 

Ingredientul secret: dragostea

 

Deşi aluatul i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate preparatele trebuie să mai pui un "ingredient secret".

"Trebuie să pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine (...) Ciocolata este favorita mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine. Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos", a mai spus acesta pentru Agerpres.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy