Un bar din Italia își taxează suplimentar clienții care înjură

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Barul din Italia se bucură acum de mai multă popularitate (Foto: Freepik)
Barul din Italia se bucură acum de mai multă popularitate (Foto: Freepik)

Un bar din Italia "impozitează" înjurăturile. Banii nu intră însă în buzunarul patronului, ci ajung la o asociație caritabilă.

Un bar din localitatea Fontanelle, provincia Treviso, a implementat o inițiativă inedită: clienții care înjură sunt „amendați” cu un euro pentru fiecare expresie jignitoare rostită, scrie agenția italiană de presă ANSA. Deși încurajează un comportament civilizat, administratorii barului au decis că, în cazul în care limbajul licențios nu poate fi evitat, acesta ar trebui cel puțin să contribuie la o cauză nobilă.

În doar câteva săptămâni de la introducerea regulamentului, barul a reușit să colecteze 150 de euro, sumă care a fost donată unei organizații locale ce oferă sprijin persoanelor în vârstă și celor cu probleme de sănătate. Proprietarii recunosc însă că suma strânsă este probabil mai mică decât ar fi fost în realitate, având în vedere frecvența cu care se folosește un asemenea limbaj în local.

Ideea nu este una complet nouă în regiune. Inițiativa din Fontanelle se inspiră dintr-un concept similar aplicat în urmă cu câțiva ani în localitatea Castello di Godego, tot în provincia Treviso. Acolo, barurile au introdus un sistem de „reducere” pentru înjurături repetate: clienții care rosteau trei blasfemii consecutiv plăteau doar 2,50 euro, în loc de câte un euro pentru fiecare.

Și în alte țări din Europa există baruri în care ești suprataxat dacă înjuri

 

În Europa, mai multe localuri au adoptat politici similare celei implementate de barul din Fontanelle, unde clienții sunt „amendați” pentru folosirea limbajului licențios, iar fondurile colectate sunt donate în scopuri caritabile.

Un exemplu notabil este barul din Castello di Godego, tot în provincia Treviso, care a introdus un sistem de „taxare” a înjurăturilor, cu sume variind între 1 și 5 euro, în funcție de gravitatea expresiei. Clienții erau informați despre aceste reguli printr-un afiș amplasat la intrare, iar inițiativa a fost bine primită de comunitate, unii clienți alegând chiar să plătească anticipat. 

În Regatul Unit, lanțul de puburi Samuel Smith, deținut de Humphrey Smith, a implementat o politică strictă de interzicere a înjurăturilor în toate locațiile sale. Această măsură a fost aplicată cu strictețe, existând cazuri în care clienții au fost evacuați pentru nerespectarea regulii.

Inițiativa barului din Fontanelle de a „impozita” înjurăturile cu un euro a fost, în general, bine primită de comunitate. Clienții au reacționat pozitiv, considerând gestul un mod original și amuzant de a încuraja un comportament civilizat, dar și o oportunitate de a contribui la o cauză caritabilă locală.

Unii vizitatori ai barului au văzut taxa ca un act simbolic și au acceptat-o cu umor, unii chiar plătind preventiv, considerând că înjurăturile le vor „scăpa” inevitabil. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel