Uleiul de peşte, ineficient contra sindromului de ochi uscat (studiu)

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Consumul de ulei de peşte sau de alţi acizi graşi omega-3 este recomandat de mulţi ani pentru combaterea sindromului de ochi uscat,  însă un studiu publicat vineri afirmă că astfel de produse sunt ineficiente în acest scop, relatează AFP.

 'Suplimentele alimentare bazate pe omega-3 nu sunt mai eficiente decât un placebo în lupta cu simptomele sindromului de ochi uscat', se arată în concluziile unui studiu clinic efectuat pe 535 de persoane, publicat vineri în jurnalul New England Journal of Medicine.

Sindromul de ochi uscat afectează peste 16 milioane de americani, provocând senzaţie de arsură şi de 'corp străin', prurit, usturime, roşeaţă şi alterarea vederii. Experţii au estimat costul anual al acestei afecţiuni în SUA la aproximativ 55 miliarde dolari din cauza scăderii productivităţii şi a cheltuielilor ocazionate de îngrijirile medicale.

Toţi participanţii la studiu au prezentat simptome de ochi uscat, moderate până la grave, timp de cel puţin şase luni. Aleşi în mod aleatoriu, unii dintre ei au luat o doză zilnică de omega-3, în timp ce alţii au îngurgitat un placebo din ulei de măsline. Niciunul dintre aceştia nu a ştiut din ce grup făcea parte. După un an, simptomele s-au 'îmbunătăţit semnificativ în cazul ambelor grupuri', a relevat studiul. Aproximativ 61% dintre subiecţii din grupul căruia i s-a administrat omega-3 şi 54% dintre persoanele din grupul care a luat placebo au înregistrat o îmbunătăţire cu cel puţin zece puncte, o diferenţă care nu este semnificativă din punct de vedere statistic.

'Am fost surprinşi de faptul că suplimentele omega-3 nu au avut un efect benefic', a subliniat Vatinee Bunya, cadru didactic cu specializarea oftalmologie la Facultatea de Medicină Perelman a Universităţii Pennsylvania. 'Rezultatele sunt importante şi ar putea schimba modul în care oftalmologii şi opticienii îşi tratează pacienţii', a adăugat ea. Potrivit lui Matthew Gorski, oftalmolog la Centrul de Sănătate Northwell Health din New York, care nu a fost implicat în acest studiu, medicii interesaţi de sindromul de ochi uscat şi de efectul suplimentelor de ulei de peşte asupra acestei probleme e sănătate 'aşteptau cu nerăbdare rezultatele studiilor clinice în speranţa că acestea ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor'. El a estimat că 'ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a se confirma această descoperire'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel