UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei

Mai mulți miniștri de externe din Uniunea Europeană au cerut luni sancțiuni împotriva Iranului din cauza transferului de drone iraniene către Rusia, în timp ce blocul a convenit asupra unui set separat de înghețări de active și interdicții de călătorie din cauza represiunii protestelor de către Teheran.

Sancțiunile și amenințarea cu alte sancțiuni vor spori presiunea asupra conducătorilor iranieni, care s-au luptat să țină sub control demonstrațiile declanșate de moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută pentru "ținută nepotrivită".

Ucraina a raportat o serie de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele săptămâni, afirmând luni că Teheranul este responsabil pentru "uciderea ucrainenilor".


Iranul afirmă că nu a trimis drone către Rusia

 

Iranul afirmă că nu a trimis drone către Rusia de la invazia Moscovei în Ucraina. Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.

"Drone iraniene sunt folosite aparent pentru a ataca în mijlocul Kievului, aceasta este o atrocitate", a declarat ministrul danez de externe Jeppe Kofod, la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

Ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a declarat pentru Reuters că el consideră că sancțiunile "ar trebui elaborate imediat".

Reinsalu a declarat că rapoartele Kievului privind originea iraniană a dronelor ar trebui luate în serios, sancțiunile acționând ca un factor de descurajare pentru a arăta că "acest lucru are consecințe".

Franța și Germania, ambele părți la acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, au declarat, de asemenea, că sunt de părere că sunt necesare noi sancțiuni în legătură cu dronele și că transferurile de drone ar trebui considerate o încălcare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU.

 

Reprimarea protestelor 

 

UE ar putea să se îndrepte spre impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului pe această temă, potrivit a doi diplomați implicați în pregătirea discuțiilor dintre miniștri, deși luni nu au fost luate - sau nu se așteaptă - decizii detaliate.

"Urmărim foarte atent utilizarea dronelor. Strângem dovezi și vom fi pregătiți să reacționăm cu instrumentele pe care le avem la dispoziție", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, într-o conferință de presă după reuniunea miniștrilor.

Între timp, miniștrii de externe ai UE au adăugat 11 iranieni și patru instituții, inclusiv șeful poliției iraniene pentru moralitate, pe o listă de interdicție de călătorie și de înghețare a activelor pentru rolul lor în reprimarea protestelor după moartea lui Amini.

"Decizie unanimă astăzi de a lua măsuri împotriva celor din #Iran responsabili de moartea lui #MahsaAmini și de reprimarea violentă a protestelor pașnice", a scris Borrell pe Twitter.

Teheranul spune că menține ordinea împotriva scandalagiilor instigați din străinătate.

Sancțiunile suplimentare ale UE împotriva Iranului nu se vor limita la includerea pe lista neagră a unor persoane, în cazul în care implicarea Teheranului în războiul Rusiei din Ucraina va fi dovedită, a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel