UE pregătește o lovitură pentru Italia. Tensiune în peninsulă

Narcis Popa / 22 oct 2018, 09:45 Salveaza PDF Comentarii
Italia
Italia

Săptămâna care începe se anunţă a fi una tensionată pentru Italia în condiţiile în care Comisia Europeană vrea să obţină luni răspunsul autorităţilor de la Roma la solicitările sale referitoare la proiectul de buget al ţării pentru 2019. Coaliţia la putere vrea să îşi pună în practică promisiunile electorale (ieşire la pensie mai uşoară, un venit suplimentar pentru persoanele defavorizate) şi să dea un impuls creşterii economice, via o cerere solidă şi mai multe investiţii.

Premierul italian Giuseppe Conte a invitat mass media din străinătate la o conferinţă de presă organizată la Roma începând cu ora 10.00 GMT, data limită fixată de Comisie pentru a obţine precizări de la autorităţile italiene cu privire la acest proiect de buget considerat mult prea relaxat.

Îngrijorată de alegerile coaliţiei la putere la Roma, agenţia de evaluare Moody's a decis încă de vineri să retrogradeze, cu o treaptă, ratingul de ţară al Italiei până la un pas deasupra categoriei investiţiilor speculative (junk bonds). Anterior, Moody's plasa obiecţiunile italiene la nivelul Baa2 iar Standard &Poor's atribuie Italiei un rating BBB.

Programul anti austeritate îngrijorează

Principala îngrijorare a agenţiilor de rating şi a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. Prin acest derapaj bugetar coaliţia la putere vrea să îşi pună în practică promisiunile electorale (ieşire la pensie mai uşoară, un venit suplimentar pentru persoanele defavorizate) şi să dea un impuls creşterii economice, via o cerere solidă şi mai multe investiţii.

Bruxellesul a solicitat însă joi autorităţilor de la Roma să îi ofere "clarificări". Comisia a vorbit de un derapaj bugetar "fără precedent" şi a atras atenţia asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. În aceste condiţii, Executivul comunitar ar putea respinge proiectul de buget al Italiei, ceea ce ar fi o premieră în istoria UE.

Sâmbătă, Guvernul italian a promis că va explica proiectul său de buget dar, totodată, şi-a reafirmat angajamentul de a rămâne în zona euro. "Cel mai important este să explicăm bugetul interlocutorilor noştri europeni" a declarat premierul italian, Giuseppe Conte.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

18 apr 2021, 14:11 in Social
Cutremur în România

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy