Ucraina dublează importurile de energie, după atacurile rusești asupra infrastructurii. România a livrat deja în regim de "urgență"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Ucraina va dubla joi importurile de energie electrică după atacurile rusești. 

Ucraina intenționează să dubleze joi importurile de electricitate după un atac puternic al Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, a anunțat Ministerul Energiei, citat de Reuters.

Se așteaptă ca importurile să crească la 16.699 de megawați oră (Mwh) față de 7.600 Mwh miercuri, a precizat ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

Importurile planificate sunt apropiate de nivelul record de 18.649 Mwh, înregistrat la sfârșitul lunii martie, după primul val de atacuri rusești asupra sectorului energetic ucrainean.

De la sfârșitul lunii martie, sectorul energetic ucrainean a fost ținta mai multor atacuri masive cu rachete și drone rusești, provocând pene de curent în multe regiuni și ridicând problema descentralizării capacității de generare.

Compania energetică de stat Ukrhydroenergo a declarat joi că cele două centrale hidroelectrice ale sale au fost grav avariate la începutul acestei săptămâni și nu mai sunt în funcțiune după bombardamentele rusești.

„Începând de astăzi, toată producția de energie hidro a suferit daune devastatoare”, a precizat aceasta într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că vor fi necesare resurse financiare și eforturi semnificative pentru a repara daunele și a restabili funcționarea centralelor.

Ucraina opera 10 centrale hidroelectrice înainte de invazia rusă din 2022, care produceau aproximativ 10% din întreaga electricitate ucraineană.

În 2023, forțele rusești au aruncat în aer hidrocentrala Kakhovska, iar după ultimele atacuri, doar șapte centrale funcționează la o capacitate semnificativ redusă.

Oficialii ucraineni au declarat că țara a pierdut, de asemenea, aproximativ 80% din producția de energie termică, iar acum Ucraina trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe cele trei centrale nucleare ale sale, care produc aproximativ 60% din electricitatea sa.

Producția de energie termică și hidroelectrică este necesară pentru a menține echilibrul între nivelurile de aprovizionare și de consum în timpul orelor de vârf ale consumului de energie, dimineața și seara.

Livrări de energie electrică de urgență

 

„Astăzi, la cererea Ucrainei, au fost deja efectuate livrări de energie electrică de urgență din Polonia, România și Slovacia”, a precizat ministerul.

Asistența de urgență va fi asigurată și în timpul orelor de vârf de consum de energie electrică de seară, a precizat acesta.

Operatorul ucrainean al rețelei electrice Ukrenergo a precizat într-o declarație separată că se așteaptă la un deficit semnificativ de electricitate pentru aproape întreaga zi.

„Consumul industrial va fi limitat între orele 18:00 și 24:00. Odată cu o creștere a consumului, sunt posibile opriri de urgență", a precizat Ukrenergo.

Compania a declarat anterior că substațiile sale de distribuție au fost atacate în mod repetat, iar ministrul german pentru cooperare economică, Svenja Schulze, aflat joi în vizită la Kiev, a declarat că Berlinul a alocat un grant de 45 de milioane de euro pentru Ukrenergo.

Ucraina, un exportator net de energie înainte de invazia rusă din 2022, a crescut brusc importurile de electricitate și a oprit exporturile după o serie de atacuri asupra sistemului energetic la sfârșitul lunii martie, aprilie și mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel