Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP.
Acest anunţ survine în momentul în care urmează să marcheze primele 100 de zile de mandat, marţi seara, la un miting în Warren, lângă Detroit, centrul industriei auto americane.
"Vrem doar să-i ajutăm în această perioadă de tranziţie. Pe termen scurt", a spus preşedintele înainte de a pleca spre Michigan. "Dacă nu au putut obţine piese de schimb, nu vrem să-i penalizăm", a adăugat el, fără a da alte detalii.
Din 3 aprilie, toate vehiculele importate pe teritoriul american sunt impozitate cu 25%.
Producătorii americani sunt printre cei mai afectaţi deoarece au fabrici în Mexic şi Canada. Ambele ţări au un acord de liber schimb cu Statele Unite, dar acesta nu l-a împiedicat pe Donald Trump să le includă în războiul său comercial global, notează AFP.
Încrederea americanilor în Donald Trump e în cădere liberă
Sprijinul public pentru președintele Donald Trump a scăzut la cel mai redus nivel de la revenirea sa la Casa Albă, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos încheiat luni, care relevă reticența americanilor față de încercările liderului de a-și extinde influența asupra instituțiilor publice și private. Doar 42% dintre cei 4.306 respondenți au declarat că aprobă activitatea lui Trump, în scădere față de 43% înregistrat în urmă cu trei săptămâni și de la 47% în primele ore după învestirea sa, din 20 ianuarie.
În debutul noului său mandat, Trump a surprins scena politică prin semnarea unui număr mare de ordine executive, care au vizat inclusiv extinderea controlului asupra departamentelor guvernamentale și a unor entități din mediul academic și cultural. Multe dintre aceste decizii par să fi alimentat nemulțumirea publicului: 57% dintre respondenți, inclusiv o treime dintre alegătorii republicani, nu sunt de acord cu ideea ca un președinte să poată tăia finanțarea universităților din cauza neînțelegerilor ideologice. Trump a blocat peste 2 miliarde de dolari direcționați către universități, inclusiv fonduri semnificative pentru Universitatea Harvard, invocând eșecul instituțiilor în combaterea antisemitismului.
Citește mai multe detalii aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News