Trucuri surprinzătoare în care bicarbonatul de sodiu îți poate îmbunătăți gătitul

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Trucuri surprinzătoare în care bicarbonatul de sodiu îți poate îmbunătăți gătitul
Trucuri surprinzătoare în care bicarbonatul de sodiu îți poate îmbunătăți gătitul

Chiar dacă bicarbonatul de sodiu este bun în general pentru coacere, acesta are câteva efecte incredibile și pentru alte tipuri de preparate. Nu o să vrei să mai gătești fără el după ce afli!

Există câteva utilizări culinare destul de surprinzătoare pentru bicarbonatul de sodiu care nu au nimic de-a face cu coacerea. Haideți să aruncăm o privire.

 

Bicarbonatul de sodiu oferă o crustă crocantă și gustoasă creveților

 

Când facem cocktail de creveți, frigărui de creveți, creveți simpli sau oricare altă formă a lor, am descoperit că o saramură rapidă de sare și bicarbonat de sodiu face minuni. Sarea ajută creveții să rămână umezi și suculenți în timp ce se gătesc, în timp ce bicarbonatul de sodiu le conferă o textură mai crocantă. Veți observa această îmbunătățire în aproape orice rețetă, indiferent dacă îi scufundați sau îi rumeniți, dar veți obține un plus dacă aplicați căldură directă pe creveți.

Deoarece bicarbonatul de sodiu este alcalin (ceea ce înseamnă că ridică nivelul pH-ului), acesta accelerează, de asemenea, reacția Maillard - procesul chimic responsabil pentru aromele complexe ale alimentelor gătite și rumenite.

În general, aveți nevoie de aproximativ o linguriță de sare kosher și un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare kilogram de creveți. Dați creveții prin amestec și îi lăsați în frigider pentru o perioadă cuprinsă între 15 minute și aproximativ o oră.

 

Bicarbonatul de sodiu ajută ceapa să se rumenească mai repede

 

Dacă sunteți impresionați de capacitatea bicarbonatului de sodiu de a ajuta creveții să se rumenească mai repede și mai eficient, vă va plăcea ce face cu ceapa. Doar un sfert de linguriță pentru fiecare kilogram de ceapă tăiată în felii va produce în câteva minute genul de rumenire la care te-ai aștepta de la ceapa caramelizată.

Din păcate, poate avea un impact negativ și asupra aromei și texturii cepei, așa că nu vă recomandăm să folosiți această metodă pentru o porție de supă de ceapă franțuzească. Dar dacă aveți nevoie să rumeniți rapid ceapa și intenționați să o combinați cu o serie de alte ingrediente, bicarbonatul de sodiu poate reduce drastic timpul de gătire.

 

Bicarbonatul de sodiu echilibrează aciditatea roșiilor la conservă

 

Roșiile la conservă sunt foarte practice și minunate, dar, din păcate, "consecvența" nu este unul dintre punctele forte - mai ales când vine vorba de aciditate, care poate varia semnificativ de la o marcă la alta.

Din fericire, doar un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu poate neutraliza în mod funcțional excesul de aciditate fără a le afecta textura sau aroma generală. Acest sfat este esențial pentru a netezi aromele unei supei groase și consistente de roșii în stil Nordstrom, dar același principiu se aplică oricărui sos sau piure făcut din roșii la conservă.

 

Bicarbonatul de sodiu poate transforma spaghetelor în tăieței Ramen

 

Sigur, transformarea apei în vin este un truc destul de frumos. Dar dacă ți-aș spune că poți transforma pastele italienești în tăieței ramen? Puteți citi totul despre știință aici, dar este suficient să vă spunem că aluatul de ramen include o componentă minerală alcalină numită kansui, care conferă tăiețeilor nuanța galbenă și textura elastică.

Poți obține rezultate destul de asemănătoare adăugând puțin bicarbonat de sodiu într-o oală de spaghete care fierbe. Oare va fi identic cu tăiețeii ramen proaspeți? 

Există doar câteva lucruri de care trebuie să țineți cont. În primul rând, nu vă speriați când adăugați bicarbonatul de sodiu - acesta va face să se formeze bule fine și spumoase, așa că veți dori să vă asigurați că vasul nu este umplut până sus.

În al doilea rând, cu cât adăugați mai mult bicarbonat de sodiu, cu atât textura pastelor va deveni mai asemănătoare cu cea a pastelor de ramen, dar nu mergeți prea departe, pentru că pot dezvolta o aromă amară, minerală.

Regula noastră de bază? Dacă serviți tăițeii cu mai puțin sos, rămâneți la doar două lingurițe de bicarbonat de sodiu pentru fiecare litru de apă. Dar dacă îi serviți într-un sos îndrăzneț, cu gust puternic, cum ar fi tonkotsu, puteți merge până la capăt și să adăugați o lingură întreagă de bicarbonat de sodiu pentru fiecare litru.

 

Bicarbonatul de sodiu este bun pentru un humus mai fin

 

"Fasolea moale" este cheia pentru un humus mai fin decât cel cumpărat din magazin. Iar cea mai rapidă și eficientă cale de a obține fasole moale este bicarbonatul de sodiu, care ridică pH-ul lichidului de gătit, ajutând năutul să se descompună și să se frăgezească mai ușor.

Pentru a găti o cană de fasole uscată, dizolvăm o linguriță de bicarbonat de sodiu în șase căni de apă rece, împrospătând atât apa, cât și bicarbonatul de sodiu după o noapte de înmuiere. După aceea, doar câțiva pași simpli stau între tine și un bol extra-gustos de humus în stil israelian.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel