EXCLUSIV  Traiul românilor din Germania, din ce în ce mai greu: "Câștigul nu mai e imens. Banii ăștia îi iei și în România. Să se gândească bine"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Mai sunt românii care lucrează în Germania mulțumiți de câștigurile salariale sau îi doboară costurile? Jurnalistul Bogdan Bolojan a discutat cu Erich Mocanu despre starea financiară actuală a românilor Germania și cum se descurcă cu creșterea facturilor. 

Erich Mocanu, fondatorul Asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria, a vorbit, în exclusivitate pentru StiriDiaspora, despre cât de rentabil este pentru români să mai lucreze din Germania sau dacă au devenit atractive alte țări.

De asemenea, unul dintre subiectele atinse va fi și ce se mai întâmplă cu salariul minim din această țară, dacă va mai crește sau nu din luna octombrie.

 

Erich Mocanu: Câștigul nu mai este imens

 

 

În România, la momentul actual, cetățenii care au un loc de muncă stabil și relativ bine plătit, nu prea simt o diferență atât de mare, pentru că există un preț plafonat și la curent și la gaze se plătește un preț maximal, spune Bogdan Bolojan. Însă cum este situația pentru românii din Germania și cum se descurcă cu banii, dacă o bună parte din salariu se duce pe facturi?

„Problema este următoarea. În Germania există, anunțați cu drept de ședere la primărie, aproximativ 900 de mii de români, mai exact peste 1 milion în realitate. Ei bine, majoritatea dintre ei locuiesc în apartamente unde într-o cameră există între 4 și 8 persoane. Ei își împart costurile astea.

Și atunci, românul plătește pe lună 300 de euro, în loc de o chirie de 500-600 sau chiar 1000 euro. În varianta aceasta este ok, mai poți trăi. Dar concret dacă te gândești să ai un apartament, cu un salariu de 1500-1800 de euro, din care îți plătești chiria de aproape o 1000 de euro, îți rămân în buzunar 800 de euro.

Pai din 800 de euro cum să trăiești, că banii aceștia îi primești și în România. Aici majoritatea care au un imobil, un apartament în România, nu plătesc chirie.. deci câștigul nu mai este imens de mare. Acum fiecare cetățean trebuie să vadă.

Ce pot să spun la îngrijitoarele de bătrâni, care lucrează 24 din 24, știm cu toții este meseria aceea în care ai grijă de persoane bătrâne și cu handicap, la ele trebuie avut grijă, pentru că ele, de obicei lucrează o lună da și una o stau în România. Îngrijitoarele primesc în jur de 1600 de euro salariu pe lună, din care trebuie, de fapt să trăiască două luni și luna pe care o stau în România.

Făcând un calcul ajunge de fapt un salariu de 800 de euro din care trebuie să trăiască în fiecare lună. Trebuie ca cetățeanul să se gândească foarte bine dacă la ora actuală își mai permite să vină în străinătate la muncă.”, explică Erich Mocanu.

Vezi și: De ce sunt "iertate" de autorități firmele din Germania care își bat joc de muncitorii români? Erich Mocanu: "Asta e problema"

 

Salariul minim în Germania creşte la 12 euro pe oră

 

Salariul minim legal în Germania va creşte la 12 euro pe oră, începând cu luna octombrie a acestui an.

Creşterea salariului minim a fost aprobată cu voturile coaliţiei de centru-stânga - social-democraţi (SPD), Verzi şi liberal-democraţi - precum şi ale formaţiunii de stânga Die Linke. Opoziţia conservatoare şi formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania s-a abţinut.

În acelaşi timp, remuneraţia maximă pentru aşa-numitele “joburi cu timp redus” va creşte de la 450 de euro, la 520 de euro în octombrie.

Ministrul muncii Hubertus Heil a spus că femeile şi lucrătorii din fosta Germanie de Est vor fi principalii beneficiari ai creşterii salariului minim.

 

Opoziția spune că salariul minim nu va proteja oamenii de scumpiri

 

Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) a făcut din creşterea salariului minim una dintre promisiunile-cheie ale campaniei sale electorale de anul trecut.

Mai mulţi vorbitori au afirmat în cadrul dezbaterii că inflaţia ridicată este unul dintre motivele pentru care creşterea este vitală.

Partidele de opoziţie au argumentat că salariul minim nu va proteja oamenii de noi creşteri ale preţurilor şi că există alte moduri de a creşte puterea de cumpărare menţinând economia Germaniei competitivă.

Întreg interviul este aici:

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel