Ţările UE încep să prezinte propuneri pentru un nou set de sancţiuni contra Rusiei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei

Ţările membre ale Uniunii Europene au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine, informează DPA.

În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - împreună cu Polonia şi Irlanda şi-au reluat apelul pentru o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia, într-un document ce conţine opiniile lor privind potenţiale noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Partea gazelor importate din Rusia prin conducte în totalul importurilor de gaz ale UE a scăzut de la 40% la 9%, de la începutul războiului din Ucraina, conform datelor Comisiei Europene.

 

Cele cinci ţări vor să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare



Cele cinci ţări vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, să interzică importurile de diamante din Rusia şi vânzările de proprietăţi imobiliare către cetăţeni şi companii ruse şi să excludă Gazprombank şi alte trei bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.

Propunerea executivului UE ar putea include o plafonare a preţurilor importurilor de petrol din Rusia, aşa cum au susţinut ţările membre G7 anterior în această lună.

Vezi și: Tinerii ruși, chemați în armată, și-au schimbat destinația de "fugă". Grănicerii anunță 30 de puncte aglomerate 

 

Noile sancţiuni UE vor intra în vigoare din 24 februarie



Pentru a intra în vigoare, noile sancţiuni UE - al 8-lea pachet de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie - trebuie să fie adoptate în unanimitate de cele 27 de ţări membre.

Ungaria probabil se va opune unor sancţiuni legate de energie întrucât este masiv dependentă de gazul rusesc. La finalul lunii august, Budapesta a anunţat un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate.

Franţa cumpără uraniu pentru centralele sale nucleare de la compania de stat rusă Rosatom, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

02 dec 2024, 13:36 in Știri
A murit Helmuth Duckadam
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel