SURSE: Timmermans, avertizează cu "opţiunea nucleară". C. Diaconescu: "Ar putea izola România"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Frans Timmermans Facebook
Frans Timmermans Facebook

România ar putea fi sancţionată cu una dintre cele mai dure măsuri care se impun statelor membre UE. Potrivit unor surse citate de G4media, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis o scrisoare în care îi avertizează pe primii oameni în stat de declanşarea unei proceduri preliminare activării Articolului 7.

Scrisoarea a fost trimisă pe 10 mai președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncila, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea şi le transmite Frans Timmermans că dacă modificările aduse Codurilor Penale intră în vigoare, MCV va fi înlocuit cu un mecanism și mai dur.

 

Cristian Diaconescu: Autorităţile române ştiu de mult timp

 

Fostul ministru al Justiţiei şi al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, susţine că autorităţile române ştiu cu mult timp înainte când astfel de măsuri urmează să intre în vigoare.

"Autorităţile de la Bucureşti au fost informate de foarte mult timp. (...) Atitudinea Bucureştiului privind funcţionarea statului de drept şi funcţionarea justiţiei este inadmisibilă. Ipoteza acestui mecanism este legată de contracararea unor ameninţări la statul de drept în statele membre UE, se încearcă prevenirea escaladării acestora, până la punctul în care Comisia activează Articolul 7.

Citeşte şi: Cât ar crește SALARIUL MINIM în România, după formula propusă de Timmermans

De luni de zile se discută cu ministrul Justiţiei, zona diplomatică, zona politică, familiile europene acest subiect. Probabil s-a discutat şi la summitul de la Sibiu dar cele trei faze, evaluarea Comisiei, recomandarea Comisiei şi monitorizarea Comisiei privind statul de drept, dintr-o lectură simplă rezultă ca aproape sunt parcurse în acest moment", a declarat Cristian Diaconescu, la Realitatea TV.

 

Cristian Diaconescu: "Ar putea duce la izolarea României"

 

Fostul ministru susţine că nu este vorba numai despre modificarea Codurilor penale şi de procedură penală, ci şi de atitudinea din ultima vreme a politicienilor români la adresa Uniunii Europene.

"Concluzia e una singură. În condiţiile în care se adoptă astfel de proceduri, marea problemă nu este neapărat Articoulul 7, ci izolarea la care ar fi supusă România şi absenţa României de la deciziile fundamentale, tocmai în momentul în care se reconfigurează întreaga UE.

Citeşte şi: Comisia Europeană, avertisment pentru România: Se va acționa rapid!

Din punctul de vedere al UE, este treaba noastră, în România, cât de primitivi sau cât de calificaţi suntem atunci când ne luptăm politic în diverse momente. Faţă de tot ceea ce se întâmplă în România astăzi, acest semnal transmis de Timmermans din partea CE este cât se poate de grav. S-or enerva între ei politicienii, dar până la urmă este un semnal de neputinţă şi anume acela de a nu-ţi putea asuma responsabilitatea politică de a opri încălcarea statului de drept, fie de a reuşi să îţi convingi partenerii că ce se întâmplă în România este în regulă. Parcă niciuna dintre aceste două teme, cei care ne reprezintă, nu le pot şi atunci se rezumă la bătălii de stradă politice, unele mai delirante decât altele, ceea ce nu ne va duce nicăieri. Răspunsul UE va viza România, nu un politician", a conchis Cristian Diaconescu, la Realitatea TV.

Articolul 7 a fost activat până acum în cazul Poloniei şi Ungariei.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel