Studiu: țânțarii au preferințe în ce privește temperatura

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Țânțarii ocupă primul loc în topul celor mai mortale zece insecte din lume pentru oameni / Sursa foto: freepik.com
Țânțarii ocupă primul loc în topul celor mai mortale zece insecte din lume pentru oameni / Sursa foto: freepik.com

Conform ultimului studiu efectuat la Universitatea din Zurich, oamenii de știință au ajuns la concluzia că atunci când le este cald țânțarii se retrag în locuri răcoroase. Descoperirea va putea ajuta în viitor la prevenirea bolilor transmise de țânțari: cum ar fi malaria, virusul West Nile, etc. Noul studiu al Universității din Zurich a publicat în Journal of Thermal Biology, precizează swissinfo.ch.

Pentru studiu, oamenii de știință au introdus între 100 și 200 de țânțari femele, hrănite cu sânge sau zahăr, într-o cușcă mare în aer liber, care conținea trei cutii de odihnă. Prima cutie a avut o temperatură rece de aproximativ 18°C, a doua cutie a avut o temperatură caldă de aproximativ 35°C și a treia cutie a avut aceeași temperatură ca mediul înconjurător la aproximativ 26°C. La fiecare două ore, între orele 9 și 17, țânțarii din fiecare cutie au fost numărați. Pe parcursul tuturor experimentelor cu țânțari hrăniți cu sânge, temperatura medie de repaus calculată a fost cu 4 °C sub temperatura exterioară, deoarece țânțarii preferă locuri de odihnă mai răcoroase decât temperaturile măsurate de stațiile meteorologice în timpul verii. Cercetătorii au descoperit că țânțarii preferau cutia cu cea mai rece temperatură.

Rezultatele de până acum trebuie rafinate cu studii pe perioade mai lungi de timp, mai ales pentru țânțarii purtători de boli, cu intenția de a descoperii ce fel de locuri de odihnă vor prefera, mai calde sau mai reci.

Până acum, modelele care prezic transmiterea bolilor transmise de țânțari s-au bazat pe temperaturile ambiante măsurate de stațiile meteorologice. Aceste modele măsoară însă temperaturile la o înălțime de doi metri, în mijlocul câmpurilor, unde nu sunt țânțari. Aceasta înseamnă că modelele ar putea presupune în mod greșit că țânțarii nu pot supraviețui în anumite zone din cauza căldurii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel