Un studiu al cercetătorilor de la Harvard susține că oamenii își găsesc fericirea la 60 de ani. Considerat ca fiind unul dintre ”cele mai lungi studii din lume despre viața adultă”, acesta și-a început colectarea de date în 1938 și a inclus 268 de studenți. În prezent, au mai rămas doar 19 subiecți, care au peste 90 de ani.
Studiul, care și-a încheiat analiza din datele culese pe o perioadă de 80 de ani, a urmărit traiectoriile de sănătate și de viață generală ale participanților, inclusiv succesele și eșecurile acestora în cariera și căsătorie. De-a lungul vieții participanților, cercetătorii au observat că fericirea, descrisă ca o stare de satisfacție spirituală și fizică plăcută, avea o anumită vârstă: 60 de ani. Studiul a clarificat că această stare este subiectivă și a depins de viața și experiența fiecărei persoane.
Noutatea care reiese din studiu constă în faptul că relațiile și fericirea fiecăruia au o mare influență asupra sănătății lor, precizează liderul studiului și ajută la întârzierea declinului mental și fizic al individului. Singurătatea, analizată separat în studiu, a fost considerată la fel de puternică ca tabagismul sau alcoolismul, și poate să ucidă.
Potrivit cercetărilor de la Harvard, factori care prezic îmbătrânirea sănătoasă sunt printre altele: menținerea unei greutăți sănătoase, o căsnicie stabilă, absența alimentelor procesate, a alcoolului și a fumatului și o activitate fizică adecvată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News