Stăm pe loc: România, ultimul loc din UE la cheltuielile pentru cercetare și inovare. Avertisment de la CE

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Aurora Mordonu, oficial al Comisiei Europene, a declarat, vineri, că România este pe ultimul loc din UE în privința cheltuielilor în domeniul cercetării și inovării, transmite Mediafax. Ea a afirmat că România nu și-a atins nici măcar un sfert din ținta propusă, respectiv 2% din PIB pentru cercetare până în 2020. 

"Inovația - recomandăm concentrarea asupra investițiilor în domeniul inovației, pentru că România este pe ultimul loc în privința cheltuielilor pentru cercetare și pe ultimul loc în UE în privința inovației. România are o țintă de 2% din PIB ca intensitate a cercetării și dezvoltării până în 2020. Ținta e să ajungem la 2% din PIB până în 2020, dar suntem la un sfert din această țintă. E nevoie de eforturi. Această țintă nu va fi atinsă. Nu comisia a stabilit ținta, această țintă a fost stabilită de autoritățile române”, a declarat Aurora Mordonu, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lnsarea recomandărilor specifice de țară pentru România.

O altă îngrijorare a reprezentantei Comisiei Europene o reprezintă achizițiile publice.

"CSR acoperă și achizițiile publice. Ne îngrijorează eficiența achizițiilor publice. Motivele sunt clare. Achizițiile publice în cele mai multe țări reprezintă 10, până la 20% din PIB. Sunt mulți bani și e necesar că aceștia să fie cheltuiți eficient. România are un scor mare din păcate, multe achiziții se fac fără publicare prealabilă, din motive multiple care pot fi în spate. Creează o percepție, o părere că există corupție", a afirmat Aurora Mordonu, șef adjunct de unitate, Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM, CE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel