Sprijin financiar nerambursabil, din partea statului, pentru românii care vor să studieze în afară dar vor reveni în țară: LSRS salută inițiativa Marei Mares

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mara Mareş, recent numiră consilieră a premierului Florin Cîţu, a anunţat, săptămâna trecută, că lucrează la un proiect prin care tinerii români care vor să studieze în străinătate vor putea primi un sprijin financiar din partea statului român. 

Studenții români vor putea accesa un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor din perioada studiilor, iar banii vor fi restituiţi numai dacă absolvenţii aleg să îşi construiască o carieră peste hotare.

„Cel mai frecvent, am observat la absolvenţii români de studii în străinătate că au dorinţa de a da ceva înapoi României. Din acest motiv, cei care vor alege să revină în România vor fi recompensaţi prin scutirea de la obligaţia de a restitui împrumutul primit”, a precizat Mara Mareş, consilieră a premierului Florin Cîţu. 

Sprijin financiar nerambursabil, din partea statului, pentru românii care vor să studieze în străinătate

 

„Vreau ca fiecare tânăr talentat, care are şanse să fie admis la o universitate de top din afară, să nu mai vadă o barieră în lipsa banilor, şi vreau ca ei să ştie că revenirea în România reprezintă decizia câştigătoare. Avem nevoie de mentalitatea, talentul şi experienţa acestor absolvenţi. În prezent, derulăm o serie de consultări pentru a identifica cele mai bune metode prin care acest mecanism financiar ar putea să funcţioneze: cheltuielile acoperite, un termen de 1-2 ani de la absolvire în care absolventul să ia o decizie cu privire la locul unde va profesa, un grafic de restituire a banilor care să fie rezonabil şi alte chestiuni de ordin tehnic şi juridic”, a completat preşedinta TNL. 

Mara Mareş a dat şi detalii despre instituţiile eligibile. „De asemenea, căutăm cea mai bună soluţie pentru a identifica universităţile eligibile. Există două variante de lucru: fie pornim de la un top global al universităţilor, fie pornim de la statele de destinaţie şi selectăm, din fiecare stat, primele 3-5 cele mai bune universităţi. Statul român nu are în prezent o evidenţă a studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Conform estimărilor, numărul lor depăşeşte 50.000”, a conchis Mara Mareş.

 LSRS salută inițiativa Marei Marș

 

Liga Studenților Români din Străinătate salută inițiativa Guvernului României şi a Marei Mareş, consilier de stat, de a oferi sprijin financiar tinerilor care doresc să își urmeze studiile peste hotare.

„Ne bucurăm că ideile rezultate din consultările cu Cancelaria Premierului se concretizează într-un sistem de sprijin din care și tinerii din tara noastră să aibă de câștigat.

Totodată, menționăm că programe similare există și în alte țări, cum ar fi Norvegia, țară luată ca model pentru această inițiativă - LSRS colaborând cu ANSA (Association of Norwegian Students Abroad).

Ne manifestăm disponibilitatea de a ne oferi în continuare expertiza internațională pentru a alege cele mai bune mecanisme de finanțare, criterii de eligibilitate și de rambursare. Rămânem în continuare adepții unei abordări care să îmbine meritul, sub forma unei oferte de la o universitate de top, dar și nevoia financiară, date fiind dificultățile de acest tip cu care comunitatea noastră se confruntă atunci când studiază în afara granițelor țării“, transmit reprezentanții LSRS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel