Spania. Salariul minim în 2022 ar putea ajunge la 1.000 de euro. Cât de mult a crescut în ultimii ani?

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

La începutul anului 2022, salariul minim (SMI) în Spania rămâne de 965 de euro: astfel, începe anul neschimbat, după majorarea din septembrie, când a crescut la 965 de euro în 14 tranșe. Cu toate acestea, sindicatele vor ca salariul minim să ajungă la 1.000 de euro pe lună.

 

Guvernul spaniol a decis, la finalul anului, prelungirea nivelului salariului minim, în așteptarea unei întâlniri cu agenții sociali programată pentru următoarea perioadă și care va duce la o nouă creștere a acestuia.

Potrivit cotidianului ABC, angajamentul guvernului PSOE și al guvernului Podemos este ca, până la sfârșitul legislaturii, SMI să reprezinte 60% din salariul mediu din țară.

Ultimul acord a fost încheiat la data de 1 septembrie 2021, când salariul minim a fost majorat cu 15 euro. Astfel, acesta a crescut de la 950 la 965 de euro, cât este în prezent. Nadia Calviño, ministrul Economiei, a fost împotriva acestei decizii, deoarece a cerut să se facă acest lucru din luna octombrie.

Nici CEOE nu a fost de acord, considerând că nu era momentul potrivit pentru creșterea salariului minim din Spania.

 

Salariul minim în Spania: Cât de mult a crescut în ultimii ani?


Cu toate acestea, până în 2022, sindicatele vor ca salariul minim să ajungă la 1.000 de euro pe lună, ceea ce ar însemna o creștere de 35 de euro pe lună. Astfel, salariul final ar rămâne la 1.027 de euro după o ultimă majorare în 2023.

Salariul minim în Spania nu a încetat să crească din anii '80, când era de doar 136,9 euro brut pe lună.

Astfel, de la sosirea lui Pedro Sánchez la guvernare în anul 2018, SMI nu a încetat să crească. În același an, acesta s-a situat la 735 de euro.

Un an mai târziu, a crescut la 900 de euro, iar creșterea a continuat până a ajuns la 965 de euro, cât este în prezent, informează cotidianul ABC.

 

Ocuparea forței de muncă a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 16 ani

 

De asemenea, Spania a încheiat anul 2021 si cu o rată mare de ocupare a forței de muncă și speranța creșterii economice. Este vorba despre o creștere istorică de 4%, cea mai mare rată din 2005 până în prezent.

Spania încheie anul 2021 cu o creștere istorică de 4 %, cea mai mare rată din 2005 și aproape dublă față de creșterea economiei (2,6 %). Astfel, piața forței de muncă încheie al doilea an al pandemiei cu înscrieri la un nivel record.

Șomajul, la rândul său, s-a situat în decembrie la cel mai scăzut nivel din 2007 încoace, după ce a înregistrat cea mai mare scădere din seria istorică.

Bilanțul global pentru anul trecut, arată o creștere a numărului de angajați sezonier, de 777.160 de persoane, cu creșteri deosebit de mari pentru activitățile care au suferit cel mai mult din cauza restricțiilor de la începutul pandemiei, precum activitățile artistice (14,1% față de decembrie) și industria ospitalității (cu 13,8% mai mult).

 

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în sectorul informațiilor și comunicațiilor, sănătate și sectorul public

 

În plus, tendința este prezentă în toate sectoarele, cu excepția agriculturii. Făcând abstracție de sezonalitate, s-au înregistrat creșteri în servicii (cu 78.871 de membri în plus), un sector în creștere din mai 2021, în industrie (4.511 membri în plus), care a crescut de la sfârșitul primelor restricții din iunie 2020, și în construcții (6.572 de membri), care a crescut din februarie 2021. Agricultura, între timp, a pierdut 6.682 de afiliați în ultima lună a anului, din cauza încheierii sezonului de recoltare.

De remarcat, de asemenea, creșterea ocupării forței de muncă în sectorul public la sfârșitul anului, care a fost deosebit de puternică în sectorul sanitar, cu 158.000 de membri în plus, urmat de activitățile administrative și serviciile auxiliare (87.000 de membri în plus) și de sectorul public, fără a lua în calcul sănătatea și educația, cu o creștere de 74.000 de membri în plus.

Măsurate în termeni de creștere procentuală, sectoarele cu cele mai mari creșteri sunt sectorul informațiilor și comunicațiilor, cu o creștere de aproape 10%, sănătatea (9,2%) și sectorul public (6,6%), scrie ABC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel