Spania. Românii, acuzați că au exploatat mai mulți muncitori, pe care i-au cazat în condiții inumane, ar putea sta ani buni după gratii

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Spania. Românii, acuzați că au exploatat mai mulți muncitori, pe care i-au cazat în condiții inumane, ar pute sta ani buni după gratii
Spania. Românii, acuzați că au exploatat mai mulți muncitori, pe care i-au cazat în condiții inumane, ar pute sta ani buni după gratii

Magistrații de la Secția a IV-a a Tribunalului din Sevilla au judecat, azi, doi români, pentru care Parchetul cere șase ani și jumătate de închisoare. Cei doi sunt acuzați de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă.

Mai exact, cei doi români au recrutat șapte moldoveni, pe care i-au adus să lucreze în Spania, în domeniul agricol. Muncitorii erau ținuți într-o încăpere mică, în condiții precare, fără apă cadă și electricitate.

În plus, nu le plăteau salariul convenit și le-au împiedicat întoarcerea în țara lor de origine. Potrivit rechizitoriului procuraturii, inculpații Costel M, "alias Chiqui" și Ianos B., sunt de origine română, scrie que.es.

Ambii bărbați, potrivit Parchetului, recrutau încă din anu 2028, muncitori din Republica Moldova, pe care îi aduceau în Spania pentru a lucra în domeniul agricol, promițându-le condiții de muncă care nu coincideau cu realitatea.

 

Citește și:  Spania. Moldoveni, ademeniți de români cu oferte de muncă. Realitatea era însă alta: duși într-un garaj, neplătiți și exploatați pe câmpuri

 

Potrivit Procuraturii, cei doi bărbați români le promiteau muncitorilor recrutați că vor lucra în Spania câte opt ore pe zi, în sectorul agricol, cu un salariu de patru sau cinci euro pe oră. Moldovenii erau cazați în câte patru persoane într-o cameră. Mai mult, erau obligați să semneze contracte de muncă „fictive”.  Intermediari cereau de a muncitori câte 130 de euro și încă 15 euro în plus pentru un „control medical”. 

 

Spania. Doi români, acuzați că au exploatat mai multe persoane, pe care le-au cazat într-o cameră fără apă caldă și electricitate

 

Cei șapte muncitori au ajuns în Spania în lunile ianuarie-februarie 2019 și duși într-un un garaj Pilas unde au dormit înghesuiți, două nopți, pe jos, pe saltele, fără apă caldă, bucătărie sau toaletă.

Ulterior, conform relatării Parchetului, aceste persoane au fost transferate la Valladolid pentru a lucra la recoltă, fiind cazați într-o „casă în condiții precare, înghesuiți pe saltele, direct pe podea. Nu aveau apă caldă sau electricitate. În ciuda faptului că munceau  toată săptămâna, nu-și primeau salariile”, se spune în Rechizitoriu.

Când muncitorii și-au exprimat dorința de a se întoarce în Republica Moldova, conform rechizitoriului procuraturii, Costel M. i-ar fi avertizat că „mai întâi trebuiau să-și plătească costul călătoriei în Spania și că, dacă pleacă, îi va îngropa.”

Ministerul Public solicită șase ani și jumătate de închisoare pentru ambii inculpați, pentru șapte presupuse infracțiuni de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă în concurs cu infracțiunea contra libertății lucrătorilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel