Guvernul spaniol a declarat marţi "starea de urgenţă climatică şi de mediu" şi s-a angajat pentru primele o sută de zile de mandat să demareze acţiuni precum trimiterea în Parlament a Legii privind Schimbarea Climatică şi să definitiveze măsurile pentru a neutraliza emisiile de carbon până în 2050, relatează EFE, citat de Agerpres.
Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, o limită impusă de IPCC (Comisia interguvernamentală pentru Schimbări Climatice), este esenţială neutralizarea carbonului până la mijlocul secolului. Această dorinţă este de asemenea formulată în Acordul de la Paris semnat de 195 de ţări, inclusiv de UE.
Decizia a fost anunţată de vicepremierul şi ministrul pentru Tranziţia ecologică şi provocarea demografică, Teresa Ribera, în cadrul conferinţei de presă organizată după Consiliul de miniştri în care s-a anunţat, de asemenea, înfiinţarea unei Adunări civice pentru schimbarea climatică, cu participarea tinerilor.
Teresa Ribera a justificat acest angajament ferm citând "trei motive", precum justiţia climatică, viitorul ţării care necesită un proiect de mediu pentru o transformare inclusivă, alături de responsabilitatea faţă de provocările generate de schimbarea climatică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News
Explozia de la Torino a fost un act de răzbunare la adresa unei românce. Autorul a fost arestat
Bogdan Bolojan /
05 iul 2025, 19:48
Tragedia care a zguduit orașul Torino în noaptea de 30 iunie capătă contururi tot mai clare, iar datele anchetei confirmă o ipoteză cutremurătoare: explozia violentă dintr-o clădire de locuințe de pe via Nizza 389 ar fi fost provocată intenționat, ca gest de răzbunare personală, iar ținta ar fi fost o femeie de naționalitate română. În urma deflagrației, un tânăr italian în vârstă de 33 de ani, Jacopo Peretti, și-a pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite, printre care o fetiță de 6 ani și un băiat de 12 ani.