Spania dă liber la imigranții africani: "Avem nevoie de sânge nou"

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a respins luni ideea că ţara sa, devenită prima poartă de intrare pe mare a migranţilor în Europa, se confruntă cu o migraţie 'masivă', el afirmând că Europa are nevoie de 'sânge nou', relatează AFP. 

'Banalizăm cuvântul 'masiv' în timp ce ar trebui 'să evaluăm lucrurile la adevărata lor valoare'', a declarat Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iordanian Ayman Safadi. 

Peste 600 de migranţi africani au reuşit să intre joi din Maroc în enclava spaniolă Ceuta după ce au luat cu asalt gardul dublu din sârmă ghimpată, într-un mod violent, aruncând cu pietre şi excremente asupra poliţiştilor. 

'Acest lucru a şocat opinia publică, ce se teme de natura dezordonată a imigraţiei', a recunoscut ministrul socialist. 

Însă, '600 de persoane nu este ceva masiv, în comparaţie cu 1,3 milioane' de refugiaţi sirieni găzduiţi în prezent în Iordania, a adăugat el. 

'Nu spun că nu ar trebui să luăm în calcul aceste cifre, însă vorbim, în acest an, despre 20.000 de migranţi pentru o ţară cu mai mult de 40 de milioane de locuitori. Nu este o migraţie masivă', a spus el. 

Avem nevoie de sânge nou 

'Evoluţia demografică din Europa arată că, dacă nu vrem să ne transformăm treptat într-un continent locuit de persoane în vârstă, avem nevoie de sânge nou, care nu pare să poată proveni din capacitatea noastră de procreare', a adăugat Josep Borrell. 

Spania a devenit în acest an principala poartă de intrare a migranţilor ilegali în Europa, depăşind Italia. Din luna ianuarie, 20.992 de migranţi ilegali au sosit în Spania pe mare şi 304 au murit în timpul călătoriei, conform datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), actualizate pe 25 iulie. 

În acelaşi timp, drumul prin Libia către Italia, principalul rută până de curând, a înregistrat o scădere cu 80% a numărului de migranţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel