Situația OMV Petrom, dacă trebuie să plătească taxa de solidaritate UE în România, va fi clarificată în iunie (surse)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Conform unui regulament european, unele companii de pe piața energiei vor trebui să plătească o „taxă de solidaritate”, pentru a compensa câștigurile obținute ca urmare a războiului din Ucraina.  

„România a transpus legislația europeană și toată companiile vor intra în analiză după depunerea bilanțurilor, până la 25 iunie. Astfel, situația legată de obligațiile OMV Petrom va fi clarificată la 25 iunie. Precizăm că toate companiile din energie sunt supuse legislației însă foarte puține dintre ele se pretează taxei de solidaritate”, au declarat surse guvernamentale, potrivit Știrile ProTV

Miza este un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, respectiv pe acele câştiguri care anul trecut și anul acesta vor depăşi cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021. 

Regulamentul european a fost adoptat în octombrie anul trecut. Poate fi consultat aici. UE a lăsat la latitudinea statelor nivelul taxei, care nu are însă voie să fie mai mică de 33% din baza de calcul, care este reprezentată de acele profituri excedentare.

 

Compania, către acționarii săi: „Ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate”

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa Guvernului Ciucă, ordonanță care nu face altceva decât să transpună regulamentul european.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”, se arată într-un anunţ al companiei, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel