Și-a înscenat moartea pentru a fugi din închisoare cu iubita lui. Criminalul cunoscut sub numele de "Violatorul de pe Facebook" a fost prins din nou

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Și-a înscenat moartea pentru a fugi din închisoare cu iubita lui. Criminalul cunoscut sub numele de "violatorul de pe Facebook" a fost prins din nou / Foto: Unsplash
Și-a înscenat moartea pentru a fugi din închisoare cu iubita lui. Criminalul cunoscut sub numele de "violatorul de pe Facebook" a fost prins din nou / Foto: Unsplash

Pare a fi un scenariu de film, însă este mai mult decât real. Un condamnat pe viață a fost acuzat că și-a înscenat propria moarte într-un incendiu, apoi a evadat din închisoare pentru a trăi în libertate cu iubita sa, o doctoriță celebră. Însă, bărbatul, împreună cu toți complicii evadării sale au ajuns iar după gratii.

Thabo Bester a fost deportat în Africa de Sud de către autoritățile tanzaniene joi, după ce a fost arestat în orașul de frontieră Arusha, deși el ar fi trebuit „să fie mort”.

Potrivit unei conferințe de presă susținute de ministrul sud-african al justiției și de ministrul poliției, rapoartele mass-media au ridicat întrebări cu privire la incendiul din închisoare în care se spune că ar fi murit.

Este o poveste bizară care a făcut de râs Africa de Sud, a expus presupusele lacune în gestionarea unei închisori private și a captivat națiunea cu fiecare dezvăluire nouă.

 

Măsuri foarte stricte: "Îl supraveghem non-stop”

 

Criminalul condamnat, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat împreună cu prietena sa, Dr. Nandipha Magudumana, și cu un cetățean mozambican pe nume Zakaria Alberto, vineri. Ministrul sud-african al poliției, Bheki Cele, a declarat reporterilor că trioul avea mai multe pașapoarte fiecare, care nu fuseseră ștampilate, și că se aflau la doar 10 kilometri de a trece în Kenya.

Bester a fost trimis la închisoarea Kgosi Mampuru Central Maximum din Pretoria, unde va fi supravegheat îndeaproape. "Îl supraveghem non-stop. De asemenea, plasăm un contact 24-7 cu el cu oficiali selectați și foarte bine pregătiți din cadrul Serviciilor Corecționale pentru a ne asigura că, indiferent de circumstanțele în care se va afla, vom fi la datorie și nu vom avea nicio breșă de securitate", a declarat șeful Departamentului Serviciilor Corecționale din Africa de Sud (DCS), Makgothi Thobakgale, pentru reporterii din Cape Town.

 

Toți posibilii complici au fost prinși de poliție

 

Magudumana a fost, de asemenea, deportat în Tanzania și a fost numit complice. Ea a fost arestată în așteptarea unei decizii în instanță joi, potrivit poliției, și va fi acuzată de crimă, fraudă, precum și de complicitate la evadarea sa.

Tatăl lui Magudumana, Zolile Cornelius Sekeleni, în vârstă de 65 de ani, și un fost director de închisoare, Senohe Ishmael Matsoara, în vârstă de 38 de ani, au fost, de asemenea, arestați și acuzați că au fost complici la evadarea lui Bester. Cei doi bărbați au fost acuzați de "înfrângerea scopurilor justiției, fraudă, crimă și incendiere", marți, într-un tribunal din Bloemfontein. Ei nu au pledat și nu au avocați la dosar. Un judecător a ordonat ca aceștia să rămână în arest până la următoarea înfățișare în fața instanței, pe 17 aprilie.

 

O evadare bine calculată și organizată'

 

Bester a fost condamnat la închisoare pe viață în 2012 pentru violul și uciderea modelului Nomfundo Tyhulu.

Anterior, o instanță îl găsise vinovat de violul și jaful altor două femei pe care le-a atras la el acasă pe rețelele de socializare, presa locală numindu-l "violatorul de pe Facebook".

Inițial, s-a raportat că a murit într-un incendiu la închisoare în luna mai a anului trecut. Însă, în noiembrie, poziția oficială a autorităților penitenciare sud-africane, potrivit căreia Bester ar fi fost găsit mort în celula sa, a început să se destrame după ce reportajul realizat de publicația locală de investigații GroundUp a ridicat îndoieli.

 

Trupul fără viață găsit în celula sa era probabil ucis de unul din complicii lui Bester

 

Autoritățile au ajuns ulterior la concluzia că trupul ars găsit în celula sa nu era Bester, iar persoana respectivă murise înainte de izbucnirea incendiului.

"Un caz de crimă este în curs de investigare ca urmare a rezultatului analizei ADN care a confirmat că trupul decedatului care a fost găsit [în celulă], nu era al lui Thabo Bester", au declarat sâmbătă, într-o declarație comună, poliția și ministerul Justiției și Serviciilor Corecționale.

"Raportul de autopsie a mai arătat că decedatul a murit ca urmare a unui traumatism cu un obiect contondent la cap și că era deja mort, înainte de incidentul de incendiere", a adăugat acesta.

Luna trecută, DCS a declarat că Bester părea să fi ieșit din unitate în "o debandadă de evadare bine calculată și organizată". Acesta a preluat temporar conducerea închisorii de la compania britanică G4S și a suspendat trei dintre proprii funcționari.

"Extrem de îngrijorător este faptul că un vehicul privat a fost lăsat să intre în interiorul unității fără permis de intrare în ziua evadării, transportând probabil un cadavru necunoscut care a fost ars până la nerecunoaștere în celula 35. Acest lucru vorbește despre o unitate care și-a compromis sistemul de securitate dincolo de orice îndoială rezonabilă", a declarat luna trecută DCS într-o declarație.

 

Trei angajați ai închisorii au fost concediați, iar alți șapte rămân suspendați

 

Trei oficiali ai G4S au fost presați miercuri de legislatori să explice cum a evadat Bester dintr-o închisoare de maximă securitate pe care o descriseseră ca fiind "una dintre cele mai sigure din Africa de Sud". Deși neagă orice abatere, ei spun că trei angajați care se aflau la datorie au fost concediați, iar alți șapte rămân suspendați.

Un raport de 22 de pagini prezentat în paralel cu apariția oficialilor G4S în fața Comitetului de Portofoliu pentru Justiție și Servicii Corecționale a declarat că un telefon și un laptop neautorizat au fost recuperate în celula lui Bester după incendiu. Cererea lui Bester de a fi mutat la izolare pentru că "viața sa era în pericol" fusese aprobată cu doar trei zile înainte de evadare, au spus ei.

Dar mulți legislatori nu au fost mulțumiți, acuzând firma de necinste și de faptul că nu și-a asumat responsabilitatea pentru evadarea din închisoare. "Sunteți o companie privată într-un parteneriat public privat cu statul care este necinstită care a venit și a indus în eroare în mod deliberat parlamentul poporului. Care ar fi reacția dvs. la acest lucru?", a întrebat parlamentarul partidului de guvernământ Xola Ngola.

"Nu aș fi de acord cu acest lucru", a răspuns Cobus Groenewoud, director la G4S. "Am prezentat comisiei toate faptele pe care le avem la dispoziție".

 

Nu există nicio înregistrare a camerei de securitate din celulă în noaptea evadării lui Bester

 

Aceștia au declarat comisiei că nu a existat nicio înregistrare a camerei de securitate din celulă în noaptea evadării lui Bester din cauza unei pene de curent. Ei au recunoscut în timpul interogatoriului că celula este situată în apropierea unei ieșiri de urgență și nu au exclus o complicitate a personalului în evadarea din închisoare.

Magudumana, iubita lui Bester, este un medic și antreprenor proeminent, cu peste 100.000 de urmăritori pe rețelele de socializare, unde a postat fotografii pline de farmec, și-a promovat aparițiile în mass-media și s-a lăudat cu premii precum Mail & Guardian's 200 Young South Africans of 2018.

Andre Snyman, un analist criminalist care a fondat rețeaua comunitară sud-africană de infracțiuni eblockwatch și care se descrie drept "mătușa agonie a criminalității din Africa de Sud", a declarat pentru CNN că l-a întâlnit pe Bester în urmă cu mai mulți ani și l-a descris ca fiind carismatic.

"Era un om incredibil de îngrijit, bine îngrijit, bine vorbit și bine îmbrăcat". Totuși, el nu se așteaptă ca Bester să scape a doua oară. "Este Houdini al Africii de Sud, dar nu cred că va scăpa din nou", conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel