Șeful CNCD, despre scandalul arbitrului Colțescu: Utilizarea cuvântului „negru” e rasism, trebuie să prezinte scuze

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

 Utilizarea cuvântului „negru” este rasism, spune președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos, iar scandalul internațional declanșat este o „pierdere imensă de imagine” pentru România. El spune că Sebastian Colțescu trebuie să își ceară scuze.

Președintele CNCD este sigur că vor exista sancțiuni după scandalul izbucnit în timpul meciului dintre PSG și Basaksehir Istanbul, marți seara, când arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colțescu, a folosit cuvântul „negru” pentru a-l indica pe antrenorul de origine camuruneză Pierre Webo

„Cu siguranță vor fi sancțiuni. Este un incident extrem de grav și o pierdere imensă de imagine pentru România”, a spus Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la Europa FM.

Asztalos susține că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat, în condițiile în care peste tot sunt campanii împotriva discriminării.

Csaba: „Utilizarea cuvântului „negru” este rasism“ 

 

„Ați văzut reacțiile internaționale, cred că vor fi sancțiuni. Dar ce este mai important, e ca arbitrii să fie pregătiți. La acest nivel un arbitru să nu aibă cunoștințe minime? Atunci când UEFA și FRF, de ani de zile, duc o campanie puternică împotriva discriminării și rasismului, când jucătorii în prezent duc o astfel de campanie, nu poți să te scuzi. Utilizarea cuvântului „negru” este rasism și tot ce mai poate face acum Sebastian Colțescu este să prezinte scuze”, a mai spus Csaba Asztalos, la Europa FM, citează Mediafax

Președintele CNCD consideră că în ciuda faptului că societatea din România nu a avut o istorie directă cu sclavia și cu discriminarea rasială, și pentru mulți români nu e evident conținutul rasist al cuvântului „negru”, acesta nu înseamnă că nu ar fi rasist.

Într-o postare de pe contul său de Facebook, Asztalos a făcut referire și la cei care vor să minimalizeze efectele gestului lui Colțescu, trimițând la un articol de presă în care fotbalistul Eric de Oliveira povestește despre problemele sale rasiale din România.

Tot pe contul său de Facebook, Asztalos a lansat și o întrebare retorică: „Pentru cei care se grăbesc să spună că nu avem nici o problemă de rasism în fotbalul din România. Vă mai aduceți aminte de cazul Wellington - Concordia Chiajna? Sau de scandările împotriva romilor, împotriva maghiarilor... ?”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel